SİYASET

Türkkan, nikel sülfat üretim tesisini sordu!

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Dilovası Çerkeşli’de kurulmak istenen nikel sülfat üretim tesisini TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Dilovası Çerkeşli’de kurulmak istenen nikel sülfat üretim tesisinin TBMM gündemine taşıdı.

Türkkan, ‘’Yedi asırlık tarihi geçmişe sahip olan Dilovası Çerkeşli mahallemizi taş ocakları ve beton santraliyle talan ettikleri yetmemiş gibi şimdi ÇED’e bile gerek duymadan nikel sülfat üretim tesisi kurulmak isteniyor. Havanın, suyun ve toprağın artık kaldıramadığı bu kirliliği Meclis gündemine taşıdım.’’dedi.

Lütfü Türkkan’ın soru önergesi şöyle:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Kocaeli'nin sanayi merkezi olan Dilovası ilçesi, çevresel etkiler nedeniyle yıllardır çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. İlçenin Çerkeşli Mahallesi'nde Politeknik Metal San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan Ar-Ge Üretim Geliştirme ve Nikel Sulfat Üretim Tesisi için Valilik tarafından ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereği "ÇED Gerekli Değildir" karan verilmiştir.

1563,76 mlik alanda inşa edilmesi planlanan tesisin bölgeye ekonomik katkı sağlama potansiyeli bulunsa da, özellikle çevresel etkileri konusundaki belirsizlikler kamuoyunda kaygıya neden olmaktadır. Nikel sülfat üretim sürecinin çevreye ve halk sağlığına olası zararlan, bu karanın tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Yukandaki bilgiler çerçevesinde;

1) Politeknik Metal San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan Nikel Sülfat Üretim Tesisi için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı, hangi bilimsel ve teknik verilere dayandırılmıştır?

2) Tesiste yapılacak faaliyetlerin bölgedeki hava, su ve toprak kalitesine olası etkileri konusunda herhangi bir bilimsel çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa, bu çalışmaların sonuçları nelerdir?

3) Dilovası ilçesi, sanayi kaynaklı çevre kirliliğiyle bilinen bir bölge olduğu için, bu karan verirken bölgenin mevcut çevre yükü dikkate alınmış mıdır?

4) Nikel sulfat üretiminin çevresel ve sağlık etkilerini en aza indirmek amacıyla tesiste hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?

5) "ÇED Gerekli Değildir" kararıyla ilgili kamuoyunda oluşan çevresel kaygıları gidermek adına, bakanlığınız tarafından herhangi bir bilgilendirme veya şeffaflık politikası uygulanacak mıdır?

6) Bölge halkının bu karara itiraz edebilmesi veya çevresel etkilerle ilgili endişelerini dile getirebilmesi için bir mekanizma oluşturulmuş mudur?