IEEE Gebze Teknik Üniversitesi Öğrenci Topluluğu tarafından, 10-11-12 Ekim 2023 tarihlerinde Gebze Kültür Merkezi’nde yüz yüze olarak gerçekleşen bölgenin en değerli, en prestijli, en kapsamlı, en büyük öğrenci etkinliği 10. Bilim ve Teknoloji Günleri (BTG), 21 konuk, 29 sponsor, 100 kişilik çalışan ekip ile gerçekleşti.
İlk gün açılış konuşmalarını GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit tarafından gerçekleştirildi.
SAVUNMA SANAYİİNİN DEĞERLERİ!
Birinci oturumda HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özkan, kendi alanında çalıştığı kariyer basamaklarını nasıl tırmandığından bahsetmesinin ardından yazılım alanında çalışılmadık alan kalmadığına değindi. Simülasyonda ilk 10 şirkette olduklarından bahsettiği konuşmasını ilgi duyulan alanda çalışılmasının önemini vurgulayarak sonlandırdı.
İkinci oturumda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Yer Gözlem ve Keşif Uyduları Müdürü Ahmet Karademir, eğitim ve kariyer hayatından bahsetmesinin ardından şirketlerini ve kampüslerini açıkladı. Üniversite iş birliklerinden bahsederek uzay sistemleri ve savunma sanayii hakkında bizleri bilgilendirdi.
DEPREM UNUTULMADI!
Üçüncü oturumda Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ‘Sesimi Duyan Var Mı?’ cümlesi ile başlayan sunumunda depremin gerçeklerine değinirken üzüntümüzü derinden bir kez daha hatırlattı. Deprem çeşitlerini ve ölçümlerini bizlere aktarırken Türkiye deprem haritasını bizlerle beraber inceledi.
BANKACILIK VE TEKNOLOJİ DEVLERİ
Dördüncü oturumda Vakıf Katılım Dijital Bankacılık ve Ödeme Çözümleri Müdürü Emre Yıldız, banka teknolojilerinden ve içlerindeki birimlerinden bahsettiği sunumunda ekipler ve görevlerini bizlere açıkladı. Ödeme sistemlerinden bahsetmesinin ardından gelen soruları cevaplayarak oturumu sonlandırdı.
Beşinci oturumda IBM Mali İşler Başkanı Can Ender Gökçe, şirketlerini tanıtan bir videoyla başladığı sunumunda dijitalizasyon, yapay zeka, maaliyet tasarrufu gibi birçok konuya değinirken çalışma alanlarından bahsedip kurumsal çözümler ve kendi şirketlerindeki yapay zekadan bahsederek sunumunu sonlandırdı.
Altıncı ve günün son oturumunda MSI Türkiye Dijital Pazarlama Müdürü Tufan Vardar, mühendislik alanlarındaki çalışmalarla bilgisayar alanındaki akılcı çözümlerinden bahsederek bizlere ofislerini ve ürünlerini açıkladığı sunumunu geçmişten günümüze farklılaşmalarını anlatarak devem ettirdi ve oyun dünyasındaki değişimlerden ilham alarak gelişimlerini ve iş birliklerini bizlere aktararak sonlandırdı.
YAZILIMDAN PAZARLAMAYA, HAVACILIKTAN TEKNOLOJİYE DEĞERLER KONUŞULDU!
İkinci günün ilk oturumunda Anadolu Grup Mali İşler Başkanı Onur Çevikel ve Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan ile Eyüp Tarık Özgül moderatörlüğünde panel gerçekleştirildi. Üniversite kulüp etkinliklerinin sosyal ve çalışma hayatımıza katkılarından bahsedilerek başlayan oturumda hataların önemi ve kendi kararlarımızı verme sürecindeki merak faktörüne değindiler. Oturumu sürdürülebilirlik kavramının öneminden ve Anadolu Grubunun sürdürülebilirlik adına yaptığı ve yapılmasını planladıkları çalışmalardan bahsederek sonlandırdılar.
İkinci oturumda Vestel Proje Destek & Teşvikleri Genel Müdür Yardımcısı Metin Nil, Konuşmasına Değer konseptimizden söz ederek başladı ve ardından Vestel değer zincirini bizlere açıkladı. Sonrasında ise dijital devrime geçişin etkilerinden söz edildi. Fikir kavramını ele alırken, yenilikçi değerli fikirlerin doğuşu ve gelişiminden bahsetti. Vestelin sürdürülebilirlik hedeflerine de değindikten sonra süreç yönetiminin önemini bizlere aktardı.
Üçüncü oturumda Madame Coco Chief E-commerce Officer Erkut Gündüz, sunumuna bağ kurma, tüketici ile sosyal ve derin ilişkiler kurmanın öneminden söz ederek başladı. Amerika’da ki Rosetto köyünden verdiği örnekten yola çıkarak iletişimin önemini bizlere aktardı. Oturumun sonlarına doğru ise her zaman olanın daha iyisini hedeflerken bu süreçte karşılaştığımız zorlukların bizi yıldırmasına müsaade etmememiz gerektiğini belirtti. Konuşmasını "Başarının yolu başarısız olmaktır" sözleri ile sonlandırdı.
Dördüncü oturumda Zorlu Holding Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Murat Zeren, konuşmasında "Hayallere hayat verme" mottosuyla Zorlu Holding ve bağlı şirketlerinin farklı sektörlerdeki çalışmalarını bizlere aktardı. Hayatta hazırlıklı olmanın ve istediğini bilmenin önemini vurguladıktan sonra ise filozof Seneca’dan yaptığı "Gittiğiniz limanı bilmiyorsanız, hiçbir rüzgar lehinize değildir." alıntı ile anlatımını pekiştirdi. Sunumunu doğru denge kurabilme ve yaptığımız işlerin bizleri nereye taşıdığının önemini aktararak sonlandırdı.
Beşinci oturumda Turkish Airlines Vice President & International Human Resources Nurullah Er, çalışma hayatında önem verilen kriterlerden bahsederek konuşmasına başladı. Bu kriterlerde eğitim ve kişisel gelişimin devamlılığı, sosyallik kavramının önemi ve kendini keşfetmek vardı. Oturum boyunca vurgu ile söz ettiği kendini keşfetmenin "yolda olmak" olduğunu aktarırken "Bulanlar Arayanlardır" sözleri ile ilham verici konuşmasını sonlandırdı.
Altıncı oturumda TOBB Yazılım Meclis Başkanı Ertan Barut, sunumuna üniversite kulüpleri gibi sivil toplumların içinde olmanın, güzel paylaşımlara ortak olmanın önemini "Elini taşın altına koymak" deyimi ile bizlere anlatmasının ardından yazılım endüstrisini geliştirmek adına yapılabileceklerden, açık kaynak kodlu yazılım ekosisteminden bahsetti. Sunumunda yer verdiği hedeflere ulaşabilmek için çözüm yaklaşımlarını bizlere açıkladı.
10. BTG’NIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE BİLİŞİMDE FARK YARATILDI!
Üçüncü günün ilk oturumunda P&G Gebze Plant Senior Director of Product Supply Chain Başak Aydın, kendi hayatını, eğitim hayatını ve kariyer hayatını anlatmasının ardından soru-cevap eşliğinde bizlere datalarla P&G’yi anlattı. Global görevlerinin ardından Gebze’ye tekrar dönen Başak Aydın sunumunu global ürünleri ve Türkiye markalarını bizlere açıkladıktan sonra Gebze fabrika tanıtımı, ‘Ben başarılıysam P&G başarılı, P&G başarılıysa ben başarılıyım’ mottosu ve 185 yıllık değerlerinden bahsederek sonlandırdı.
Günün ikinci oturumunda Logo Yazılım CTO’su İsmail Duran, şirketlerinin vizyon-misyonundan, neler yaptıklarından-yapmak istediklerinden ve teknolojiden bahsetti. Hala start-up ruhunu korumaya çalışan ve ekosisteme değer katan senelerdir Ar-Ge Yatırımları Listesi’nde yazılım sektöründen Türkiye’nin lider kuruluşu olan Logo Yazılım’I datalarla bizlere açıklamasının ardından staj imkanları ve olanaklarını bizlere açıklayarak sunumunu sonlandırdı.
Günün üçüncü oturumunda Beymen E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Ümit Arsoy, kendi yolculuğundan bahsederek başladığı sunumunda bizlere e-ticareti açıkladı ve ardından Beymen’i bizlere anlatarak sunumunu sonlandırdı. E-ticarette sektör karşılaştırmasını ve en çok tercih edilen gün gibi detayları bizlere datalarla açıklamasına ek olarak Beymen’i geçmişten günümüze sezon farklılıkları, çekimler, teknik işler ve müşteri deneyimi dahil birçok alana değinerek bizlere aktardı.
Günün dördüncü oturumunda Prometeon Türkiye Head of HR Okan Vural, kendi kariyer yolculuğuyla başlayan sunumunda şirketlerinin teknolojik gelişmeleri, yaptıkları yatırımlar, ürettikleri lastik tipleri, mühendislerinin çalışma alanları ve insan kaynaklarından bahsetti. 1960 yılında kurulmuş Türkiye’nin ilk lastik fabrikası olan Prometeon’u geçmişten günümüze anlatmasının ardından sunumunu sürdürülebilirliğe verdikleri önemi anlatarak sonlandırdı.
Günün beşinci oturumunda TurkNet Director of Software Development İlker Balpınar, kendi kariyer hayatını anlatarak başladığı sunumuna TurkNet’in ve telekomünikasyon sektörünün mihenk taşlarından bahsederek ilerlerdi. Boş zamanlarında hala tutku olarak yazılımla ilgilendiğini söyleyen Balpınar, ‘en hızlı büyüyen şirket’ olarak tanımlanan TurkNet’i geçmişten günümüze bizlere anlattı ve sunumunu bizlere değerli tavsiyeler vererek sonlandırdı.
Günün altıncı oturumunda ASELSAN Akademi Akademik Hizmetler Müdürü Dr. Ali Emre Güleç, kendini tanıtmasının ardından ‘ASELSAN’da çalışma koşulları nasıldır?’, ‘Çalışanlara sunulan imkanlar nelerdir?’ sorularının cevaplarını bizlerle paylaştı. Okulumuzdan mezun olması büyük ilgi gören Sayın Güleç sunumunu ASELSAN gençler için ne gibi imkanlar sunuyor ve staj programları hakkında bizleri bilgilendirerek sunumunu sonlandırdı.
Günün ve etkinliğin son oturumunda Eczacıbaşı Bilişim Managing Director Barış Dönmez, bilişim teknolojileri ve siber güvenlik altyapılarında çalıştığından bahsederek başladığı sunumunda bizlere Eczacıbaşı’nı ve Eczacıbaşı Bilişim’i anlattı. Bilişimde yıllardır ilk 100’de yer alan ve kadın çalışanlara değer veren Eczacıbaşı Bilişim’in sunduğu servisleri, datalarla çalışanları ve çözümleri bizlere aktarmasının ardından sunumunu Ar-Ge Merkezi, Bootcamp ile genç yetenek kazanımı gibi önemli odakları bizlere aktararak sonlandırdı.
10. BİLİM VE TEKNOLOJİ GÜNLERİ BİRBİRİNDEN GÜZEL ÇEKİLİŞLERİYLE BİRLİKTE SON BULDU!
Haziran 2022’den beri etkinlik için hazırlık çalışmalarını yürüten IEEE GTÜ öğrencileri; 21 konuk, 29 sponsor, 15 fuaye alanı destekçisi 100 kişilik çalışan ekibi ile 1000’den fazla kişiyi ağırladılar. Bölgenin en ses getiren etkinliğini takip edenlere çekiliş sonucunda; 2 adet MacBook Air, 1 adet IPad 10. Nesil, 1 adet AirPods ve çeşitli hediyeler verildi.
Mehmet Ali Özyiğit
Zinnur Büyükgöz
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar