Lütfü Türkkan’dan Kocaeli Devlet Hastanesi ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.
Son günlerde Kocaeli’nin gündeminden düşmeyen Kocaeli Devlet Hastanesi’nde hastaların muayene ve tedavisi için MR Cihazı ihtiyacı olduğunda 40-50 gün sonrasına randevu verilmekte, ancak hastanede 20 günden uzun süredir MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılmadığı,” şikayetleri üzerine İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Sağlık bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplaması için soru önergesi verdi
Soru önergesinde “MR ve Bilgisayarlı Tomografi cihazları ile ilgili olarak ihaleyi kazanan yeni firmanın cihazlarını bir an önce kurup hizmet vermeye başlaması için eski cihazların hastaneden çıkarılması gerektiği, Hastane Yönetimi’nin hizmet veren eski firmanın cihazlarını sökerek hastaneden çıkarmasını beklediği iddiaları doğru mudur?” diye soran İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Sağlık bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplaması isteği ile verdiği soru önergesi şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.02.02.2022
Saygılarımla.
Lütfü TÜRKKAN
Kocaeli Milletvekili
Kocaeli Devlet Hastanesi’nde hastaların muayene ve tedavisi için MR Cihazı ihtiyacı olduğunda 40-50 gün sonrasına randevu verilmekte, ancak hastanede 20 günden uzun süredir MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılmadığı, hastaların kapasitesi küçük çevre hastanelere yönlendirildiği ve yönlendirilen hastanelerde de cihaz yetersizliği nedeni ile çekimlerin zamanında yapılamadığı hasta ve hasta yakınları tarafından belirtilmektedir. Özellikle acil teşhis gereken durumlarda, hastaların MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılmadığı için Kocaeli Devlet Hastanesi’nde tam anlamı ile gereken hizmet verilememektedir. Covid-19 pandemi süreci devam ederken MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimlerinin hayati fonksiyonu olduğu göz önüne alındığında bu sıkıntının bir an önce giderilmesi gerekirken, gerek Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nün, gerekse Kocaeli Devlet Hastanesi yetkililerinin çözüm üretemedikleri ifade edilmektedir.
Konu ile ilgili basında çıkan haberlerde ayrıca; sorunun ana kaynağı olarak görünen Kocaeli Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar MR ve Bilgisayarlı Tomografi hizmeti veren firmanın sözleşme süresinin dolduğu bilgisi de yer almaktadır.
Bu bilgiler çerçevesinde;
1-Kocaeli Devlet Hastanesi’nde neden yaklaşık 20 günden uzun süredir MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılamamaktadır, hastanede bu hizmetin verilememesinin gerekçeleri nelerdir?
2-Hastanede uzun zamandır MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılmadığı halde neden hastalara 40-50 gün sonrasına randevu verilmektedir?
3-Kocaeli Devlet Hastanesi’nde MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılmadığı için hastaların kapasitesi küçük çevre hastanelere yönlendirildiği ancak bu hastanelerde de cihaz yetersizliği nedeni ile çekimlerin zamanında yapılamadığı konusunda Bakanlık bilgi sahibi midir?
4-Covid-19 pandemi süreci devam ederken MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimlerinin hayati fonksiyonu olduğu göz önüne alındığında bu sıkıntının bir an önce giderilmesi gerekirken, gerek Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü gerekse Kocaeli Devlet Hastanesi yetkilileri tarafından bu sıkıntının giderilmesi için neden hala çözüm üretilmemiştir?
5-Kocaeli Devlet Hastanesi’nde bugüne kadar MR ve Bilgisayarlı Tomografi hizmeti veren firmanın sözleşme süresinin dolduğu doğru mudur, bu sözleşme hangi tarihleri kapsayacak şekilde yapılmıştır, sözleşmedeki sıkıntı nereden kaynaklanmaktadır?
6-MR ve Bilgisayarlı Tomografi cihazları ile ilgili olarak ihaleyi kazanan yeni firmanın cihazlarını bir an önce kurup hizmet vermeye başlaması için eski cihazların hastaneden çıkarılması gerektiği, Hastane Yönetimi’nin hizmet veren eski firmanın cihazlarını sökerek hastaneden çıkarmasını beklediği iddiaları doğru mudur?
7-Bu tür durumlarda, hastane yönetiminin hizmetin aksamaması için 3 gün içinde hastanenin cihazları söktürme yetkisi bulunmaktayken idare bu süreci neden hızlandırmamaktadır, eski firmanın sözleşmesi yaklaşık 20 gün önce bitmiş olmasına rağmen Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ve ona bağlı Kocaeli Devlet Hastanesi tarafından neden cihazlar sökülmemiştir?
8-Özellikle acil teşhis gereken durumlarda, hastaların MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekimleri yapılmadığı için tam anlamı ile gereken hizmet verilemeyen Kocaeli Devlet Hastanesi’nde bu sıkıntının bir an önce giderilmesi düşünülmekte midir?
9-Bu konuda süreç nasıl işleyecektir, hastaların mağduriyetinin daha fazla devam etmemesi için Bakanlık tarafından bir takım tedbirlerin alınması düşünülmekte midir, bu tedbirler neler olacaktır?
10-Kocaeli Devlet Hastanesi’ndeki bu sıkıntı ne zaman tam anlamı ile giderilecek,hastalar hangi tarihten itibaren başka hastanelere yönlendirilmeden bu hizmeti alabileceklerdir?