CHP Parti Meclisi Üyesi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan 2022/22 Esas, 2022/92 Karar sayılı Anayasa Mahkemesinin limanların özelleştirilme sürelerini ihalesiz bir şekilde uzatılmasına dair düzenlemenin iptal edilmesine dair kararı değerlendirdi.
Tarhan, "Gerek komisyon görüşmelerinde gerek genel kurul görüşmelerinde ısrarla karşısında durduğumuz ve limanlarımızın özelleştirme sürelerini ihalesiz, pazarlıksız bir şekilde uzatmaya yönelik düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi iptal etti. Yüksek mahkemenin gerekçesinde sözleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine vurgu yapıldı. Biz de teklifin görüşmeleri sırasında bu hususu iktidar milletvekillerinin dikkatlerine sunduk. Halkın malının, yandaşlara ve yabancılara peşkeş çekilmesinin yolunun açılacağını söyledik. Süresi bitmek üzere olan liman tahsislerinde yeniden ihale açılması gerektiğini, yeniden ve günün koşullarında adil rekabet şartlarında yapılacak ihalelerin önünün bu düzenlemeyle kapatıldığını vurguladık. Ancak bu yeni sistemde ne yazık ki TBMM'de iktidar mensubu milletvekillerinin de tercihi o zaman da söylediğimiz gibi gözlerimi kaparım saraydan verilen vazifemi yaparım oluyor. Ama Ankara'da hala mahkemeler var. Anayasa Mahkemesi 7350 sayılı Torba yasanın Liman özelleştirmelerinde süre uzatımına dair Geçici 30.maddesindeki düzenlemeleri CHP Grubu olarak yaptığımız başvuru üzerine iptal etti. Böylece limanlarımızın 5’li çeteye ve Katarlılara peşkeş çekilmesine dur dendi." diyerek CHP'nin yasal ve hukuki zeminlerde halkın hakkını savunmaya devam edeceğinin altını çizdi.
AYM tarafından CHP'nin başvurusu üzerine oybirliği ile iptal edilen düzenlemeye göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait 21 limanın işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri; 49 yıla kadar uzatılacaktı. Bu limanlar arasında en dikkat çekeni ise geçtiğimiz yıl Katarlılara kiralanan ve işletme süresi 2028’de sona ereceği halde iptal edilen düzenlemeyle 2047’e kadar uzatılmak istenen Antalya limanı idi. Düzenleme nedeniyle Kamu zararı oluşacağı ve sözleşme özgürlüğüne aykırılık nedeniyle CHP Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.