Sanat,

Karacaoğlan’ın Elif’idir. Elif’e duyduğu sevgidir.

Veysel’in gönül gözüdür, O’na ilham olandır.

Nazım Hikmet’in ;

“Sen sabahlar ve şafaklar kadar güzelsin
sen ülkemin yaz geceleri gibisin
saadetten haber getiren atlı kapını çaldığında
beni unutma
ah! saklı gülüm
sen hem zor hem güzelsin
şiirlerimin ılıklığında açılmalısın
sana burada veriyorum hayata ayrılan buseyi
sen memleketim kadar güzelsin
ve güzel kal”

Dizelerindeki aşklarıdır, sevdasıdır, memleket sevdasıdır.

Kendisini sezgisel olarak düşünen ama sonuçları mantıksal olarak dile getiren bir kişi olarak tanımlayan,

En iyi bilim insanlarının aynı zamanda birer sanatçı olduklarını ifade eden Albert Einstein’ın yaratıcılığında O’na ilham olan müziktir.

Picasso’nun bakış açısıdır, bakış açısındaki farklılıktır.

Kuzey İspanya’daki Bask kasabası Guernica’nın Nazi Almanya’sı ve Faşist İtalya tarafından bombalanmasına tepki olarak yapılan ‘Guernica’ resmini inceleyen ve ‘Bu resmi siz mi yaptınız?’ diye soran Alman generale Picasso’nun vermiş olduğu ‘Hayır, siz yaptınız.’ cevabındaki gibi yaşananların bizzat kendisidir.

https://galeri.uludagsozluk.com/30/guernica_66383.jpg

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. “ cümlesinde ifade ettiği gibi “Yüksek uygarlığın merdivenidir”.

Sanat,

Aşiyandan bakan bir çift gözdür. Ata’mızın; Tevfik Fikret'in vefatından sonra, Aşiyan'a çıkarken İnkılap ruhunu ondan aldım, ziyaret edeceğim yerlerin başında elbette ki Aşiyan gelir'” sözleriyle dile getirdiği gibi Türk İnkılâbı’nın ilham kaynaklarından biridir.

Sanat,

Pir Sultan’ın ;

“Koyun beni hak aşkına yanayım

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Yolumdan dönüp de mahrum mu kalayım

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Kadılar müftüler fetva yazarsa İşte kement işte boynum asarsa

İşte hançer işte başım keserse

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Bir gün mahşer olur divan kurulur

Suçlu suçsuz varsa orda bulunur

Piri olmayanlar anda bilinir

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Pir Sultan' ım arşa çıkar ünümüz

O da bizim ulumuzdur pirimiz

Hakka teslim olsun garip canımız

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan”

Dizelerindeki isyandır.

Pir Sultan’ın üç tellisiyle haykırışıdır.

Zulme karşı özgürlükçü, onurlu duruşudur.

Direncin simgesidir.

Sanat,

Fransızlar tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne hediye edilen, Amerikalılar’ın bağımsızlığını simgeleyen Özgürlük Heykeli’dir.

Mimar Sinan´ın muhteşem eseri olan Selimiye Camii’nde mimarlık ve matematiğin büyüleyici bütünleşmesidir.

Sanat,

Her sabah gölde kuğuları izleyip onların sudaki dansını ve seslerini notalara taşıyarak “Kuğu Gölü Bale Süiti”ni yaratmaktır.

“Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi işi" diyen Yunus gibi dostluk, kardeşlik ve insan sevgisiyle dolmaktır.

İnsan aklının ürünü olarak yaşamı iyileştiren ve insanileştiren bir olgudur.

Oyuncu, yönetmen ve Devlet Tiyatrosu eski genel müdürü SANATA EVET vizyonunun öncüsü Tamer Levent , 20.10.2020 tarihli yazısında SANATA EVET’in anlamını şöyle paylaşıyor;

SANATA EVET insanın farkındalığını arttırmak, kendi kendini yönetebileceği iddiasını geliştirmek üzere; Tüm dünya üzerinde;

Din, dil, ırk farkı gözetmeksizin;

Ayrıştırıcı değil, bütünleştirici olan;

İnsanın başarı ve mutluluğunu hedefleyen,

Özenli -ortak- vizyonun adı olmalıdır!

“Sanata evet” vizyonu, insanlığın bu gün yaşadığımızdan daha kaliteli bir yaşam oluşturabileceği konusunda anlayış birliği oluşturmalıdır.

Anlamak, anlatmak, anlaşmak, çözüm üretmek, eğitmek, tanıtmak, geliştirmek, uygulamak ve mutlu olmak konularını sanat olarak gerçekleştirmeyi amaç edinmelidir!

Bu doğrultuda, eğitim ve öğretimin planlanması; insan iletişimi, insanın mutluluğu, yaşam kalitesi; zanaatlerin gerçekleşmesinde ahlak, adalet ve güzellik değerlerinin ortak akıl ve ölçü haline getirilmesi; hedefin sanat eseri yaratır gibi, yaşam kalitesi yaratmak olduğunda birleşilmesidir! Teorinin pratikte kullanılması; plan ve program yapılması gerekliliği; başarının özendirilmesi ve desteklenmesi; disiplinler arası bilincinin oluşup SANATAEVET ile bütünselleşmesi, hep birlikte sahiplenmemiz gereken ortak akıl olmalıdır!

HAYRAT ilçesi bu anlamda tüm dünyanın katılacağı model uygulamaların yapılacağı bir SANATAEVET uygulama alanı haline getirilebilir.

Bu düşünce, 5 yıllık dilimlerle, UNESCO projesi haline getirilebilir. AB projesi yapılabilir.

Kent planlaması, tarım, sanayi, iş alanları, ortak akıl ve sanatsal üretim ile insanın gelişmeyi ve yaratıcı düşünceyi mutluluk olarak göreceği bütün alanlarda, ortak çalışmalar için eğitim, kurslar, uluslararası atölye çalışmaları, tanıtım festivalleri, tanıtım, konaklama, ortak akıl ve yaratıcılık enstitüleri ile yaşamın her alanında çözümler üreten bir model dünya ilçesi haline getirilebilir. Yeter ki istensin, yeter ki SANATA EVET in dünya vizyonu olacağına şimdiden inanılsın. Bu model aracılığı ile 70 bin yıllık dünya tarihine, bu defa Türkiye, 21.yüzyıl dünyasından bir vizyon kazandırsın.”

“SANATA EVET”in dünya vizyonu olacağı, dünyada daha kaliteli yaşam koşullarının oluşması sürecindeki değişime yardımcı olacağı inancım ile SANATA EVET!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73