Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Bitkisel sütler, hayvansal sütlere alerjisi olan ve vegan/vejetaryen bireyler için tercih sebebi olabilir. Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır. Ayrıca bitkisel sütler, vitamin-mineral desteği ile de zenginleştirilebiliyor.
Soya sütünün proteini, hayvansal süt proteinine en yakın bitkisel süttür. Hindistan cevizi sütü ise orta zincirli yağ asitleri sayesinde emilimi ve sindirimi kolaydır, metabolizmayı canlandırır. Mide ve bağırsak sağlığını destekler.
Yağ ve kolesterol alımı sınırlandırılması gereken kişiler yağsız sütü tercih edebilir
Hayvansal sütler protein, kalsiyum, fosfor, çinko, niasin, B1-B2-B6-B12 vitaminleri açısından önemli bir kaynak. Yağ ve kolesterol alımı sınırlandırılması gereken kişiler, süt ve ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edebilirler. Keçi sütü ise inek sütüne göre aminoasit ve yağ asidi kompozisyonu nedeniyle sindirimi kolaydır.
Günlük süt tüketimi kişinin klinik durumuna, yaşına ve tolerasyonuna göre değişiklik gösterebilir
Süt ve ürünlerinin günlük tüketim miktarı, kişinin klinik durumuna, yaşına, tolerasyonuna göre değişiklik gösterebilir. Herhangi bir özel durum yoksa ortalama 2- 3 porsiyon önerilebilir. 1 porsiyon 200 ml olarak değerlendirilir.