CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan normalleşme sürecinde işsizliğin artabileceğini dile getirdi. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işsizliği önlemek adına hangi adımları hayata geçireceğini sordu.
Hala salgın döneminde edindiği borçları ödemeye çalışan işletmelerin istihdam yaratma kapasitesinin kalmadığını belirten Tarhan, normalleşme sürecinde işsizliğin artacağını dile getirdi. Tarhan’ın açıklamasına göre, “TÜİK, Nisan 2021’de işsizliğin %13,9 olduğunu öne sürdü, buna göre işsizlik oranı son iki yılda %0,9 artmış gözüküyor. COVID-19 salgın dönemi içerisinde işsizlik oranı, kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarmaların yasaklanması nedeniyle resmi verilere net yansımamış olabilir. Ancak 1 Temmuz itibariyle yasaklar kaldırıldı. İşletmeler şimdiye kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyorlardı. Oysa şimdi bu destek de ortadan kalktı. Dolayısıyla işsizlik oranlarında büyük bir artış yaşanabilir. İşsizlik kapıda, hükümetin aklıysa bir karış havada. Normalleşme sürecinin ne zaman hayata geçirileceği önceden belliydi. Dolayısıyla Bakanlığın bu dönemde işsizliğin artmasına karşı birtakım önlemler almış olması gerekirdi. Şimdi hangi planlama doğrultusunda bu süreci yöneteceklerini kamuoyuna açıklamaları gerekir.”
Tarhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na normalleşme sürecinde istihdam yaratma politikası açısından beş soru sordu:
· Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı COVID – 19 sonrası süreçte işsizliğin artmasını önlemek amacıyla (sektörel bazda) hangi önlemleri almıştır?
· Hangi sektörlerde işsizlik yaşanmaktadır? Yaşanacağı ön görülmektedir?
· İşsizliğin artmış olduğu sektörlerde Bakanlığın uygulamaya koyduğu / koyacağı çalışmalar nelerdir?
· İşsizlik karşısında Sivil Toplum örgütleriyle, şirketlerle ve uluslararası kurumlarla istihdam yaratmak amacıyla görüşülmüş müdür? Görüşülmüşse hangi kurumlarla görüşülmüştür?
· İşsizlik fonu kısa çalışma ödeneği olarak kullanılmıştır. İşsizlik fonu yeniden işsiz vatandaşlar için kullanılabilecek midir? Fonda ne kadar bütçe kalmıştır? Bu bütçe işsizlerin yüzde kaçını destekleyebilir?
Saray Tasarruf Etse Yeter
Tarhan normalleşme sürecinin zamlarla başlamasına da dikkat çekerek, “İşsizliğin artacağı bal gibi ortadayken, normalleşme sürecine zamlarla girildi” dedi. “Doğalgaza %12, elektriğe %15 zam yapmaktan utanmıyor musunuz? Salgın döneminde şehir şehir dolaşıp miting yapan, kurultay yapan hükümet; Hazine’deki parayı çarçur eden hükümet, vatandaşın işsizlik maaşını kısa çalışma ödeneği olarak harcayan hükümet, tasarrufu yapacak olan millet. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Ortada tasarruf etmesi gereken bir yer varsa orası da Saray’ın sofrasıdır.”
Salgın Sonrası Ekonomi Programı
Hükümetin herhangi bir plan ve programdan mahrum olduğunu belirten Tarhan, “Sadece zam yaparak ekonomiyi yönetemezsiniz, salgın sonrası ekonomi programı yaratmak zorundasınız. Bu programda işsizlik fonunu yeniden biriktirmek için program oluşturulmalı, sektörel bazda planlama yaparak istihdam programı çizmelisiniz. Eğer diyorsanız ki, biz ülkeyi yönetecek bir plan - program çizemiyoruz. O zaman doğru sandığa. Bu millet sarayın yükünü çekmek zorunda değil.”