CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Ocak ayında yaşanan ve halen de kısmen süren doğalgaz krizine dair Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinin “Ticari sır” denilerek cevapsız bırakıldığını söyledi.
BOTAŞ tarafından 19 Ocak 2022 tarihli yazı ile artan doğalgaz kullanımı ve yurtdışı kaynaklardan sağlanan doğalgazda kesinti olacağı gerekçesiyle sanayi kuruluşlarında kullanılmakta olan gazda %40 kısıntı yapılacağının bildirilmesinin ardından yurtdışı kaynağın İran’dan sağlanan doğalgaz olduğu anlaşılmıştı. Tahsin Tarhan, doğalgaz krizinin yaşandığı günlerde İran’la olan sözleşmeye dair konuları Meclis gündemine taşımış ve konu hakkında bilgi talep etmişti.
“Sanayi çarklarının durmasına neden olan İran’a yaptırım uygulanacak mı bilmiyoruz”
Aradan geçen 2 ayın ardından soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının cevabını kamuoyuyla paylaşan Tarhan şunları kaydetti; “Türkiye tarihinde görülmemiş bir enerji krizi yaşarken biz de üstümüze düşeni yaptık ve sanayide şalterleri kapatma noktasına getiren, ülke tarihinde ilk kez çarkları durduran bu krizin kaynağı İran’ın doğalgazı kesmesi olarak açıklandı. Biz de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına ülke sanayine bu boyutta zarar veren, üretimi adeta durma noktasına getiren, üreticinin taahhütlerini zamanında yerine getirmesini önleyen, sanayiciye verdiği zarar aşikar olan ve ülke ekonomisine de dolaylı olarak büyük darbe vuran bu krizin kaynağı olan İran’a herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını sorduk. Aldığımız cevap “ticari sır”. Bakanlığın bu cevabı nedeniyle sanayi çarklarının durmasına neden olan İran’a yaptırım uygulanacak mı bilmiyoruz.”
Tarhan, “Ülkenin doğalgaz arz güvenliğini sağlamak ve amaçla tedbirler almak başta BOTAŞ olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının asli görevi. Bu görevi yerine getirip getirmediklerini anlamak için sözleşmeleri inceleme imkanı mutlaka olmalı. Vatandaştan aldığı vergilerle satın alımları gerçekleştiren, kamu kaynağını kullanan gerek BOTAŞ gerek Bakanlık ticari sır gerekçesinin ardına saklanamaz” dedi.
“İran’la 2026’ya kadar sözleşmenin şartları da gizleniyor.”
Tarhan, Bakanlık tarafından verilen yanıtta İran ile olan sözleşmenin 2026’da sona ereceğinin belirtildiğinin de altını çizerek “Sözleşme 1996’da başlamış ve 2026’da sona eriyor. 30 yıl önce hangi fiyat koşulları ile başladı, 30 yıllık süreçte hangi fiyata geldi bu belli değil. Sözleşmenin her unsuru gibi fiyatlar da gizleniyor. Vatandaşın İran’dan doğalgazı hangi fiyata aldığımızı bilme hakkı var ama bunun da üstü örtülü ve ticari sır gerekçesinin ardına gizleniyor.”dedi.