Hepatit Hakkında Bilgiler

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
28 Temmuz 2024 Pazar 11:48
Hepatit Hakkında Bilgiler

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü vesilesiyle viral hepatitlere dikkat çekti ve önemli bilgiler paylaştı.

Her yıl Dr. Baruch Blumberg’in onuruna, onun doğum günü olan 28 Temmuz tarihinde; Dünya Hepatit Günü olarak gerçekleştirilen çalışmalar ile viral hepatitlere karşı farkındalık sağlandığına vurgu yapan Prof. Dr. Sıla Akhan bu yıl ki çalışmaların ise “Harekete Geçme Zamanı” teması ile işlendiğini kaydetti.

Dr. Blumberg’in 1967 yılında Hepatit B virüsünü keşfederek 2 yıl sonra da aşısını geliştirdiğini belirten Dr. Akhan viral hepatitler ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

2022 yılında halen kronik viral hepatit B ve C nedeni ile 1.3 milyon kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü COVID-19’dan sonra hepatiti en ölümcül virus olarak tanımlamaktadır. Dünyada her yıl 2 milyonun üzerinde yeni vaka bilidiriliyor. Yaklaşık 300 milyon kişi de kronik viral hepatit ile yaşamına devam ediyor. Takip ve tedaviye alınmazsa siroza giden seyirin herhangi bir yerinde karaciğer kanseri de gelişebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılı için dünyadan bu virusları elimine etme planları, pandeminin araya girmesi ile biraz geri planda kaldı. Ancak halen hemen harekete geçersek, ulaşma şansı var. Bu konuda ilerleme sağlamak için bu yıl Dünya Sağlık Örgütü “harekete geçmek şart” sloganı ile farkındalık sağlamak istiyor. Öncelikle yapılması gereken en önemli iş tanı olmaktadır. Hastalığın en büyük şansızlığı, aranmadığı takdirde hiç belirti vermemesidir. Ailesinde olan kişilerin mutlaka hepsinin taranması bu yüzden çok büyük önem taşımaktadır. Çok yanlış kullanılan taşıyıcı kavramı artık kronik infeksiyon olarak değişmiştir. Herkeste farklı bir seyir gösterse de, herkesin seyrinin yakın takip ve tedavisi yapılması gerekir.

Ülkemizde 1998 yılından beri her doğan bebek ilk saatler içinde hepatit B aşısının ilk dozunu oluyor. Dünyada ise 2022 yılında bebeklerin sadece %45’i ilk 24 saat içinde hepatit B aşısına kavuşabiliyordu. Son 10 yıl içinde kronik hepatit C için çok önemli gelişmeler oldu. Direkt etkili antiviral ilaçlar sayesinde kür olabilen bir hastalık haline geldi. Dünyadan bu virusları 2030 yılına kadar elimine edebilme hedefi için aslında hepatit B aşısı ile ve hepatit C ise kür sağlayan ilaçları ile uygun bir hale geldi. Hepatit B virusunun çok komplike yapısı sebebi ile onu vücuttan tam atabilmek için geliştirilmeye çalışılan çok fazla klinik araştırma ve çeşitli modeller var. Antiviral ilaçların yanısıra immün modülatör ilaçlardan ya da terapötik aşılardan yaralanılarak çözülmeye çalışılıyor.

Anahtar Kelimeler:
HepatitAşıViral
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73