Eğitim ve Gelecek-1
Eğitim
Tarihsel sürecinde derin derya bir konudur. Öz, somut, net ve kıyaslamalı olarak dünden yarına yolculuk yapacağız.
Eğitim,;kuşakların, toplumsal yaşamda yer edinimeleri için gerekli bilgi ve becerilerle donanımına, kişiliklerini geliştirme işlevidir .
beri OKUL... M.Ö.600/Tales'in, ilk okulu MİLET'den beri insanlık okullaşma sürecindedir.Topluca ders yok bu okullarda. Eflatun'un "akademi", Aristo'nun "liseum"dediği süreçlerden; toplu öğrenme süreçleri ve okullaşma aşamasına geliniyor.
Sümerlerin,M.Ö 3200 yılı yazıyı,rakamı, edebiyat,matematik,ölçülerine buluşları ile günümüz kurumsal eğitimine evrilme aşamalarına varılmış.
Akadlar,Yahudiler, Asurlular,Fenikeliler; Sümerlerin sürecini devam ettirmişler...
Fenikeliler'den öğrendikleriyle Yunanlılar, Batı eğitim tarihini başlatmışlar süreçlerden; toplu öğrenme süreçleri ve okullaşma aşamasına geliniyor.
Sümerlerin,M.Ö 3200 yılı yazıyı,rakamı, edebiyat,matematik,ölçülerine buluşları ile günümüz kurumsal eğitimine evrilme aşamalarına varılmış.
Akadlar,Yahudiler, Asurlular,Fenikeliler; Sümerlerin sürecini devam ettirmişler...
Fenikeliler'den öğrendikleriyle Yunanlılar,Batı eğitim tarihini başlatmışlar.
Antik Mısır, Persler'de dünyanın diğer bölgelerine
Mezopotamya geleneğine taşımışlar.
Bu dönemde okullar daha çok öğretmek içeriklidir.
18.yy Fransa'da, 19.yy başlarında İngiltere, İtalya'da okul öncesi okullar açılıyor.
Dönemin Osmanlı yönetiminde İslam eğitim sistemi temelli kurumlar medrese, sibyan mektebi Enderun Okulları var. 1848/Darülmuallimin devamı, 20 ilköğretim okulu...
1891/Darülmuallimin'in Ali ve Avrupa tarzı ilk kurum Darülmaarif var. Tarih,tarihler boyu adil olamamanın faturasını insana/insanlığa yükleyerek ilerliyor. Günümüzde ise bilgi bombardımandaki dünyanın ,NET olması giderek güçleşiyor. İçimizdeki insanın, dışımızdaki mekanik dünyaya teslimiyeti mevcut. Asli sorunların farkında olmayan insanlık, günlük yaşam telaşındadır.
Günümüzde doğru, mutlaklık koltuğundan indi. Bilgi, kesin olan değerlerden, tartışılan değer oldu.
Eğitimli insan artık sadece okula gidenden ziyade, kendi ile ilgili gelişmeleri inceleyen, teknolojiyi kullanan, gelişimci ve girişimci duruma evrildi.
Öncelikle koşullar tarafından yönetilmek yerine, onlara egemen olan, her fırsatı yiğitçe karşılayan, zekice hareket eden, tüm iş ve ilişkilerinde onurlu olan olumsuz donanımlı kişilere de iyi yaklaşan, zevklerini kontrol eden, talihsizliklere boyun eğmeyen başarılarıyla şımarmayan insan ; EĞİTİMLİ İNSANDIR der , Sokrates...