“TÜGVA’ya verilen yurdu gerekirse yargı yoluna taşıyacağız”

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in, SGK tarafından yok pahasına satılan Belsa B Blok ve TÜGVA’ya usulsüz bir şekilde devredilen öğrenci yurdu ile ilgili yaptığı açıklamalar KRT TV’den tüm Türkiye’ye ulaştı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
14 Ekim 2021 Perşembe 17:10
“TÜGVA’ya verilen yurdu gerekirse yargı yoluna taşıyacağız”

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Gazeteci Saygı Öztürk’ün sunduğu Sisler Bulvarı programında, SGK tarafından yok pahasına satılan Belsa B Blok ve TÜGVA’ya usulsüz bir şekilde devredilen öğrenci yurdu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hürriyet yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: İzmit Kocaeli’nin kalbi. 15 yıl sonra burada Millet İttifakı olarak bir belediye kazandık. Seçim döneminde vatandaşlarımıza sözlerimiz vardı. Bu sözlerden en önemlisi kamu kaynaklarını doğru kullanmak, yetim hakkını gözetmek ve belediyenin parasını, imkânlarını doğru kullanmak.

ENGELLEMELERE RAĞMEN YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ

Bununla alakalı göreve geldiğimizden beri var gücümüzle çalışıyoruz. İnsana dokunan işleri hayata geçiriyoruz. Bütün engellemelere, mecliste çoğunluğumuzun olmaması nedeniyle sürekli her şeye ‘hayır’ diyen bir anlayış olmasına rağmen yolumuza devam ediyoruz. Yılgınlık olmuyor. Tam tersi daha da hırslanıyoruz. Çünkü haklıyız ve yolumuza hiç yılmadan devam etmemiz gerekiyor. Vatandaş bir şeyleri düzeltelim diye, eski yanlışları yapmayalım diye bize oy verdi. Doğru işleri, doğru kaynaklarla ve insana dokunan şekilde yapmamız gerekiyor. Meclisimizde her şeye ret kararı alıyoruz. En basitinden; kreşler yapacağız. Kreş Müdürlüğü bile kurdurmadı bana Cumhur İttifakı üyeleri. Veteriner İşleri Müdürlüğüne bile en başta hayır dediler”

ARAÇ SATIN ALMAK İÇİN 1 SENE MÜCADELE ETTİK

Cumhur İttifakı üyeleri hizmet araçlarının satın alınmasıyla ilgili 1 senemizi yedi. Ciddi kiralama bedeli ödüyoruz. Yazık milletin parasına. Hizmet araçlarını kiralamak yerine satın almakla ilgili yetki istedim. Bir senelik mücadele sonucu 75 tane araç satın alabildik. Artık belediyenin malı. 27 milyona kamyon, iş makinaları gibi 75 hizmet aracı aldık. Şu andaki değeri 55 milyon. Şu an bu araçları kiralamış olsaydık aylık kiralama bedeli en az 3.5-4 milyon olacaktı. Ama 27 milyon krediye aylık 1 milyon ödüyoruz 

MİLYONLARDAN BAHSEDİYORUZ

Kamu kaynaklarının sürekli israf edilmesi, peşkeş çekilmesi, birilerine haksız kazanç olarak döndürülmesi gerçekten yazık bu millete. Milyonlardan bahsediyoruz. Ondan sonra Türkiye neden ekonomik koşulları düzeltemedi diyoruz. Yerel yönetimler hesapsızca harcama yaparsa, kamu kaynakları birilerine peşkeş çekilirse vatandaşa hep yok denir

HİZMET ETMEMİZİ İSTEMİYORLAR

Cumhur İttifakı’nın dertleri hizmet değil. Dertleri, bizim hizmet etmememiz, halk nezdinde başarısız gözükmemiz. Kocaeli’de bizim haricimizde 11 belediye rahatlıkla Büyükşehir’in taş ocaklarından stabilize malzeme ve birçok imkanı sağlayabiliyorken biz Allah’ın bir taşını bile alamıyoruz. Neden? Çünkü köylere stabilize malzeme sermemizi istemiyor, bizi başarısız göstermeyi istiyorlar

YILMADAN DEVAM EDİYORUZ

Yıllardır İzmit Belediyesinin kullandığı, Büyükşehir’e ait olanlar vardı. Metrekare hesabı itibariyle yasa gereği İzmit Belediyesinin uhdesinde olan yerlerin tahsisleri yenilenmedi. Diğer tüm belediyelere tahsisler yenilenirken bize yenilenmedi. Her konuda kendi meclisimizde ve Büyükşehir meclisinde mücadele veriyoruz. Ama yolumuza yılmadan devam ediyoruz. 

BİR GECEDE 30 KİŞİ MEMUR YAPILDI!

Bizden önceki dönemde yapılan çok usulsüzlük tespit ettik. Sayıştay raporları ve mülkiye müfettişleri tarafından tespit edilen usulsüz atamalar var. Liyakat usulü uygulanmayıp hak etmeyen kişiler hak etmedikleri yerlere getirildi. Yanlış projeler, ihtiyaç olmadığı halde yapılan işler, harcanan milyonlara karşı çürümeye terk edilen işler… Bunların hepsi nihayetinde israf ve kötü niyet. Son yerel seçimlerden 2 gün önce bir gecede 30 kişi memur yapılmış. Bu kadar insan KPSS’de dirsek çürütürken, Akp siyasetçilerinin yakınlarına memurluk hakkı verilmiş. Usulsüz atamalar yapılmış. Atanamadığı için intihar eden insanlar oldu bu ülkede” dedi. 

SGK BORÇLARINA KARŞILIK

SGK tarafından yok pahasına satılan Belsa B Blok hakkında konuşan başkan Hürriyet, “İzmit Belediyesi hizmet binalarının olduğu Belsa Plaza, kentin merkezi, ticaretin kalbi. İzmit Belediyesi yıllardır bu iki binada hizmet ediyor. 2016 yılında AKP döneminde, İzmit Belediyesinin SGK’ya olan borçları nedeniyle Belsa B Blok, SGK’ya devrediliyor. O dönemki devir miktarı 16 milyon 119 bin lira. O dönemdeki dolar kuru ortalama 2,7. Yaklaşık 5 milyon dolara devredilmiş oluyor”

İSTEKLERİMİZ HEP REDDEDİLDİ

“Biz göreve geldiğimizde bu binayı geri almak istedik. Bina SGK’ya devredildiği için biz kiracı olarak gözüküyoruz ve yıllık 1 milyon 42 bin lira SGK’ya kira ödüyoruz. Hatta oradaki bir katın da TÜGVA tarafından kullanıldığı ve onun da kirasının ve aidatlarının İzmit Belediyesi tarafından ödendiği bir duruma geldik. Biz de dedik ki kiracı olmak yerine binayı yeniden İzmit Belediyesine kazandıralım. Ekonomik değeri yüksek 50 milyon değerinde Vadi İzmit konutlarımız var. Biz o konutlarla Belsa B Blok’un takası için SGK’ya 3 kere ayrı yazı yazdık. İsteklerimiz hep reddedildi”

SADECE 16.5 MİLYONA İHALEYE ÇIKTI

Daha sonra B Blok birden bire satışa çıkarıldı. 2016 yılında SGK burayı 16 milyona alıyor. 2021 yılında belirlenen muhammen bedel 16.5 milyon. Dolar 5 kat artmışken, benzin yüzde 72 zamlanmışken, bir çuval un bile yüzde 130 zamlanmışken, 176 bağımsız bölümü olan 9 katlı ticari bir alan sadece 16.5 milyona ihaleye çıkıyor. İhaleye de bir firma ve bir şahıs olmak üzere 2 kişi katılıyor. Biri 17 milyon 300 bin lira veriyor. Diğeri de 17 milyon 310 bin lira veriyor. Mustafa Hatipoğlu isimli bir vatandaşa kalıyor ihale. Biz o dönemde itiraz süresi içerisinde de ihalenin iptali için yazılar yazdık SGK’ya. Ama o da reddedildi” ifadelerini kullandı. 

BAKANLARIN SATIŞTAN HABERİ YOK

2020 yılında İzmit Belediyesi tarafından SGK’ya yazılan yazıyı okuyan başkan Hürriyet, “Vadi İzmit Konutları Projesi’nde bulunan evler ile 15 milyon TL bedel demişiz. Bununla ilgili değerleme yapılır. 15 değil de 20 dersiniz 50 dersiniz. Ama o noktaya bile getirmediler. Daha da kötüsü bu satışlardan üst idarecilerin ve bakanların haberi yok. Sonrasında haberler çıktıktan sonra ‘Bizim bu satışlardan haberimiz olmadı’ diyorlar. Nasıl olmaz? Kim satıyor, neye göre satıyor bunları. Yani bakanlıkları kim yönetiyor diye soruyorum buradan? Böyle şey olur mu? 

MİLLETİN PARASINA YAZIK OLDU

Çok ciddi bir rant hikayesini gerçekleştirmiş oldular. Birilerine hizmet eden bu rant hikayesi hayata geçmiş oldu. Hatta alımdan hemen sonra bize kiralarınızı arttırın diye ihtar bile çektiler. Sadece bizim 137 tane bağımsız bölümümüz var. Bizim ödediğimiz kira yıllık bir milyon 42 bin lira. Daha da alır almaz ekstra rant üretiyorlar bu binadan. Yazık oldu milletin parasına puluna, kamunun kaynağına. 

SİYASİ AYAĞI DA VAR BU İŞİN

SGK’nın da çok daha büyük gelir elde edebilecekken büyük zararı oldu. Siyasi ayağı da var bu işin. Satın alan kişileri, teklif veren firmaları araştırıyoruz hiçbir mal varlıkları yok. Bölgelerini soruyoruz, yaşadıkları yerleri kimse tanımıyor. Sonra bir araştırıyoruz ki Ak Parti içerisinde de görevlerde bulunmuş insanların geçmişte çalışanları, dükkânlarında çalışanları olduğu öğreniyoruz. Tabi ne yazık ki bazı şeyleri kâğıt üstünde ispatlamak kolay olmuyor Türkiye’de. Çünkü kitabına uyduruyorlar bir şekilde.

BURASI 367 BİN İNSANIN BELEDİYESİ

Daha da ötesi burada bir kamu var. Burası bir belediye sonuçta. Biz buranın devrini kendi şahsımıza değil belediyeye istiyoruz. Belediye söz konusu olduğunda elbette ki şahısla bir tutamazsınız. Şahsa yaptığınız haksız kazandırmayı ve bir rant hikayesini ‘Belediye de 15 milyon teklif etti’ diyerek işin içinden sıyrılamazsınız. Burası 367 bin insanın yönetildiği ve 367 bin insanın vergisiyle oluşmuş bir bütçenin yönetimi. O yüzden de bu savunmayı kamu vicdanı açısından bir kez daha gözden geçirsinler” açıklamasını yaptı.

DEVLET YURT İÇİN ARAZİ VERDİ

Bir önceki dönemde yapılan ve usulsüz bir şekilde TÜGVA’ya tahsis edilen öğrenci yurdu ile ilgili de kamuoyunu aydınlatan başkan Hürriyet, “Geçmiş dönem yönetimi bir yurt yapmaya karar veriyor. O dönemde İzmit Belediye başkan yardımcısı imzasıyla şöyle bir yazı yazılıyor Milli Emlak Daire Başkanlığına, ‘Her yıl artan öğrenci sayısına karşın mevcut yurtların ihtiyacı karşılayamaması ve kamunun kontrolünde yurtların olmasının öğrencilerin güvenliği açısından önemli olduğu düşünülerek söz konusu parselde öğrenci yurdu yapılması planlanmaktadır, bu arazinin bize tahsis edilmesi gerekiyor” diyor. Devlete ait arazi var bu araziyi bize verin. Biz buraya yurt yapalım deniyor 

TİCARİ AMAÇLA KULLANDIRILMAMASI!

Milli Emlak’tan da aynen şöyle bir cevap geliyor, ‘Söz konusu taşınmazın ticari amaçla kullanılmaması, üçüncü kişilere ticari ya da gayri ticari amaçla kullandırılmaması, devredilmemesi, tahsisli idarenin ilgili mevzuatları ile belirlenen ve alınması zorunlu gelirler dışında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ücret alınmaması, tahsisli idare tarafından tahsis amacına uygun kullanım nedeniyle ticari amaca yönelik ünitelerin söz konusu ve zorunlu olması durumunda ise hazine taşınmazları idaresi hakkında yönetmeliğin 67 ve 70 maddelerine göre işlem yapılması şartıyla evet biz bu araziyi İzmit Belediyesine veriyoruz.’ O dönemin emlak müdürü Hüseyin Akgül’ün imzasıyla cevap geliyor. Ve bu arazi İzmit Belediyesine devrediliyor

TAHSİS ŞARTI OLMAMASINA RAĞMEN!

Bina İzmit Belediyesi tarafından 2017 yılında o dönemin parasıyla 4 milyon gibi bir bedelle inşa ediliyor. İzmit Belediyesi, içerisine yatakhane ürünleri ve bütün ihtiyaçlarını gideriyor. Sonra da o dönemki belediye başkanına yetki getiriliyor. Muhalefetin şerhine rağmen hem Ensar Vakfı hem de TÜGVA ile protokol yetkisi alıyor başkan. O yetkiye dayanarak TÜGVA ile protokol yapıyorlar. Ama bu protokol yetkisinin içerisinde tahsis şartı olmadığı halde ne yazık ki bu bina tamamen TÜGVA’nın kontrolüne veriliyor”

TÜGVA TİCARİ OLARAK KULLANIYOR

Şu anda TÜGVA buradan öğrenci başına çok ciddi para kazanıyor. Kişi başına bin 500 lira gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Aylık yaklaşık 212 binin üzerinde gelir elde ediyor. Bakanlığın ticari amaçla kullanılmaması dediği halde burası TÜGVA tarafından şu anda ticari olarak kullanılıyor. TÜGVA hem devletten öğrenci başına para alıyorlar bu yurttan, hem de öğrenciden ekstra para alıyor. Bina da dâhil içindeki tüm malzemeler İzmit Belediyesine ait.

SAYIŞTAY: TAHSİS İPTAL EDİLMELİ

Sonrasında da Sayıştay bir tespit yapıyor. Diyor ki; ‘Yapılan incelemede mülkiyeti İzmit Belediyesine ait olan Tepeköy Mahallesi’ndeki taşınmazın, belediye meclis kararına istinaden düzenlenen protokolle 25 yıllığına TÜGVA Vakfı Kocaeli Temsilciliği’ne tahsis edildiği anlaşılmıştır. Yine İzmit Belediyesi mülkiyetinde olan başka bir mahallemizdeki başka bir gençlik merkezinin karar uyarınca Ensar Vakfı’na 10 yıllığına tahsis edildiği tespit edilmiştir. Belediye meclisinin söz konusu tahsislerin yapılmasına dayanak oluşturan kararları ve buna ilişkin yapılan protokoller yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olup, yapılan tahsis işlemlerinin iptali sağlanmalıdır’ Bunu kendi müfettişleri söylüyor. Bakanlıktan bize gelen müfettişler bunlar.

AKP VE MHP ‘HAYIR’ DEDİ

Biz de buna dayalı işlem yaptık. Ama ne hikmetse mahkemeden geri döndü. Protokol yapılması için yetki alındığından dolayı iptali için de yetki alınması gerektiğini söylediler. Tekrar meclise sunduk. Bu yurdun TÜGVA tarafından ticari amaçla kullanılmasını uygun bulmadığımızı, kapasitesinin arttırılarak öğrencilere ücretsiz bir şekilde hizmet vermesi amacıyla İzmit Belediyesine iadesini, bunun için de yetki istediğimizi söyledik. Belediye meclisimizde AKP ve MHP çoğunluklarını kullanarak işi komisyona bile atmadan hayır dediler. 

ÖNÜMÜZDEKİ MECLİSTE TEKRAR GÜNDEME GELECEK

Ben de hemen beş gün içerisinde yasal hakkımı kullanarak veto ettim. Önümüzdeki mecliste tekrar gündeme gelecek. Çünkü kanuna ve kamu vicdanına aykırı. Tekrar hayır denirse artık dava hakkımızı kullanacağız. Yasalar ortada. Yok hükmünde bir karar. Biz bunu yargı yoluna taşıyacağız. Biz hakkımızı yargı yoluyla arayacağız. Burada Fatma Kaplan Hürriyet olarak değil, 367 bin İzmitlinin başkanı olarak bu hakkı arıyorum ve bu hakkı aramaya da devam edeceğiz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73