Başkan Hürriyet kentin üreten kadınlarıyla buluştu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
21 Aralık 2023 Perşembe 16:30
Başkan Hürriyet kentin üreten kadınlarıyla buluştu

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nde kentimizde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin başkan ve üyeleriyle bir araya gelen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Kooperatifler her zaman önceliğimiz. İzmit Belediyesi bize de el uzatsa dediğiniz her noktada biz buradayız” dedi

Daha dayanıklı toplumların inşa edilmesi ve yerel ekonomilerin güçlendirilmesine uzun vadede destek veren; kadın istihdamını önemseyen İzmit Belediyesi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü sebebiyle kentimizde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerini ağırladı. Üreten kadınları karşılayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, göreve geldiği günden bu yana kadının sosyal ve ekonomik hayatta yer alması, kadın istihdamı ve kooperatifçilik noktasında yaptıkları çalışmaları anlattı. 

HÜRRİYET, “KOOPERATİFÇİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ”

Kadınları her alanda destekleyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bugün burada, Dünya Kooperatifçilik Günü’nde sizlerle bir araya gelmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Kooperatifçilik, sadece ekonomik bir faaliyet alanı değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın ve ortak gelişimin en güçlü ifadelerinden biridir. Biz de göreve geldiğimizden bu yana kooperatifçiliği, dayanışmayı da baz alarak önemsiyoruz. Elimizden geldiğince desteklemeye ve farkındalığını arttırmaya çalışıyoruz. 

“DESTEKLENMESİ VE TEŞVİK EDİLMESİ ÖNEMLİ”

Çünkü kooperatifçilik bu vahşi ekonomik düzende adil ve eşit bölüşmenin de en önemli araçlarından bir tanesi. Belediyeler olarak, kooperatifçiliğin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, bizim için sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda toplumumuzun refahını ve sürdürülebilir kalkınmasını desteklemenin bir yolu. İzmit Belediyesi olarak; kooperatifçiliği desteklemek, kadınları, gençleri ve tüm vatandaşlarımızı ekonomik hayata dâhil etmek için çaba gösteriyoruz. 

“SOSYAL VE KÜLTÜREL ANLAMDA DA GÜÇLENDİRİYOR”

Bu çabalar, yerel ekonomimizin güçlenmesine, işsizlik oranlarının düşmesine ve toplumsal dayanışmanın artmasına katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Sağlam bir kooperatifçilik yapısı, sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel anlamda da toplumumuzu güçlendiriyor. Bu anlamda Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz, kadınların ekonomik anlamda güçlü olması, ayaklarının yere sağlam basabilmesi ve manevi bağımsızlık kazanmaları için öncülük ediyor.

“ÇINAR KADIN KOOPERATİFİ DAYANIŞMANIN ÖRNEĞİNİ GÖSTERDİ”

Çınar Kadın Kooperatifimiz, 20 Nisan 2020’de zorlu pandemi koşullarında kuruldu. İlk üretimlerimiz maske dikimiydi. Kadınların müthiş katkılarıyla birlikte bir gecede dikimevi kurduk. Özellikle maskelerin kara borsaya çıktığı bir dönemde ve hiçbirimizin bilmediği bir pandemi ile mücadele ederken hem dayanışmanın en güzel örneğini sergilediler ve hem de kente dair çözüm ürettiler. Bunu sürdürülebilir bir ekonomik araç haline getirerek kooperatifleşmenin ilk adımını atmış oldular. 

“KONYA’DAKİ KADINLARA EL UZATTILAR”

Çınar Kadın Kooperatifi 80 kadın üyemizle birlikte, Çınar Dikim Evi ve Çınar Kahvaltı Evi gibi alanlarda hizmet veriyoruz. Önce dikim üzerinden başladılar daha sonra gıda sektörüne el attılar. Bu alanda da başarılı oldular ve giderek büyüyorlar. Ayrıca, bu yıl Konya Tuzlukçu’da yeni bir şubemizi açtık, bu da bizim için büyük bir adım. Ben onlarla gurur duyuyorum. Tabi ki elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz. Onlar da üretiyorlar ve ciddi anlamda iş birliğini öne çıkartan çalışmalara imza atıyorlar. Konya’daki kadınlara el uzattılar. 

“MÜCADELELERİNİN DEVAMINI DİLİYORUM”

Vahşi kapitalist düzende insanların birbirine el vermesi ve ekonomik anlamda birbirini güçlendirmesi kolay değildir. Fakat kooperatifçilik öyle değil. Hele ki kadın kooperatifçiliği başka bir kadına el uzatabilmektir. Çınar Kadın Kooperatifimizin burada açtığı iki şube ve Tuzlukçu’da açtığı şube ile birlikte gerçekten başka bir yere taşıdılar. Kadınlar üretirlerse, çabalarlarsa nasıl büyüyebileceklerini göstermiş oldular. Tabi kamu yönetiminin de desteğine ihtiyaçları var. Ben bu anlamda kendilerini kutluyorum. Bu konudaki mücadelelerinin devamını diliyorum. 

“HEM KENT HEM KADINLAR KAZANIYOR”

Karaabdülbaki Köyü’nde açtığımız Çınar Kahvaltı Evi’nin işletmeciliğini kooperatifimiz yapıyor. Kendi başlarına orayı çekip çeviriyorlar. Biz sadece onlara yer sağlamış olduk. Sıkıştıkları anda destek veriyoruz. Onlar da bunun hakkını veriyorlar ve üretmekten vazgeçmeyip sadece çalışıyorlar. Bu hem kente kazandırıyor hem de kadınlara kazandırıyor. 

“KADIN EMEĞİNİ GÖRÜNÜR KILMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Attığımız bu adımlarla kooperatifçiliği ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Amaç sadece bir kooperatifi desteklemek değil amaç kentimizdeki kooperatifçiliğe dikkat çekerek daha fazla kadının güçlenmesine sebep olacak kooperatiflerin kurulması. Tüm yerel yönetimlerin kadın kooperatifçiliğine destek vermesine vesile olmaya çalışıyoruz ve daha fazla görünür kılmaya çalışıyoruz. 

“DESTEKLEMEYE HER ZAMAN HAZIRIZ”

41 BURDA AVM, Sanat Sokağı, Belsa Plaza ve Kent Meydanı’nda bulunan stantlarımızda, kadınlar el emeği ürünlerinin satışını yapabiliyor. Çünkü kadınlar birçok kursta üretiyor ama çoğu sandık bekçisi kalıyor. Bunları ekonomiye çevirmenin yolu pazara çıkarmaktır. Satabilecek alanları yaratabiliyorsak işte kadınlara büyük bir destektir. Kadınlar bu stantlarda büyük gelir elde ediyorlar. Bizim tüm etkinliklerimizde kadın kooperatifleri stantlarda yerini alıyorlar. Şu anda Yılbaşı Pazarı’mızda esnafımızla birlikte kadın üreticilerimize yer veriyoruz. İzmit dışından gelen kooperatiflerimiz de var ve arzu ettiğiniz takdirde bu stantların tüm kooperatiflere açık olduğunu, destek vermek adına elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumuzu da bilmenizi isterim. 

“İZGİM KOOPERATİF GİBİ ÇALIŞIYOR”

Kadın Girişimciler Merkezimiz çok profesyonel bir merkez haline geldi. Kursların ötesinde yetenekli kadınların yeteneğini paraya çevirdiği ve ciddi bir ihracat sayısına ulaştığı büyük bir merkez. 9 farklı atölyede 102 kadın yer alıyor. Burada da, kadınlar hem üretim becerilerini geliştiriyor hem de dayanışma ruhunu yaşatıyorlar. Resmi adı kooperatif olmasa da aslında kooperatifçilik gibi çalışıyor. Ham madde desteğiyle, alet edevat desteğiyle, mekan desteğiyle ve mikro kredi desteğiyle beraber belli bir süre burada kendi ekonomik gücünü elde ettikten sonra yuvadan uçmaya hazır olduğunda kendi işletmesini kurabiliyor.  

“500’DEN FAZLA KADINA EVDE İŞ İMKANI”

Bunların yanı sıra 500’den fazla kadına, evlerinde iş imkanı sunarak ekonomik hayata katılmalarını sağlıyoruz. Toplu siparişlerle, evlerinden çalışmak zorunda olan kadınlara eğitimler veriyor, ihtiyaç duydukları malzemeleri sağlıyoruz. Ürettikleri eserleri Çınar Kadın Kooperatifine teslim ederek, emeklerinin karşılığını alıyorlar.

“KADINLAR BAŞIMIZIN TACIDIR”

Çınar Halk Marketimiz çok ciddi kooperatif ürünü alıyor. Buraya ürün vermek isteyen, satış yapmak isteyenler bizimle irtibata geçebilirler. Aşevimiz de ciddi bir kapasiteyle çalışıyor. Artık kendi yemeklerimizi kendimiz üretiyoruz. Bu yemekleri imal edebilmek için dışarıdan ürün alıyoruz. Biz de ürün vermek isteriz derseniz lütfen iletişime geçin. Gülümse Kafe mutfaklarımız büyüdü. Önceliğimiz her yerde kooperatifler. İzmit Belediyesi bize de el uzatsa dediğiniz her noktada biz buradayız. Kadınlar başımızın tacıdır. Onların ekonomik olarak güçlenmesi konusunda elimden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumu, ricalarınızın emir olduğunu bilmenizi istiyorum. 

İZMİT ÇARŞISI ULUSLARARASI PAZARA AÇIK”

Ayrıca İzmit Çarşısı, tüm kooperatiflere açık bir e ticaret sistemi. Ücretsiz dükkan açabildiğiniz, ürünleri pazarlayabildiğiniz, reklamını yapabildiğiniz önemli bir proje. İzmit Çarşısı, Good4Trust ile birlikte uluslararası pazara da açık olan, iyzico güvencesine sahip e ticaret çarşısıdır. Ayrıca İzmit Çarşısı isimli projemizde yer alan 228 üreticimizin 202’si kadın. Bu kadınların ürettikleri ürünler Trendyol, Hepsiburada, Çiçek Sepeti gibi ulusal alışveriş sitelerinde yer alıyor. 

“GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ İZMİT”

İZGİM ve İzmit çarşısında yer alan girişimci kadınlar, Çınar Kadın Kooperatifi ile iş birliği içinde çalışarak, güçlerini birleştiriyorlar. Artık markalaştılar. Bu kadınlar istediklerinde müthiş bir güç birliği yapıyorlar. Birbirlerine destek veriyorlar. Daha da büyümelerini diliyorum. Kadınların başarılarına tanıklık ediyoruz. Kadın girişimciliğine ve kooperatifçiliğe verdiğimiz destekleri sürdüreceğiz. Güçlü kadın, güçlü İzmit demektir. İzmit de Türkiye demektir. Bu anlamlı günde bizimle olduğunuz için teşekkür ediyor, kooperatifçiliğin birlik ve dayanışma ruhunun hepimizi daha ileriye taşımasını diliyorum” dedi. 

AKCAN, “İYİ Kİ KADIN KOOPERATİFİMİZİ KURDUNUZ”

Çınar Kadın Kooperatifi Yöneticisi Kadriye Akcan, “4 yıl önce Fatma Başkanımızın sayesinde kurulduk. Her gün öğrenerek yol aldık. Kooperatifçilik yaşanarak öğrenilen bir durum. Kadınlarımıza her zaman destek olduk. Onlara kardeşlik yaptık. Arkadaşlarımızla sırt sırta verdik. Hiç durmadan üretim yaptık. Fatma Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız, İyi ki kadın kooperatifimizi kurdunuz. 

DOĞAL ÜRÜNLERİ SOFRAYA KOYUYORUZ

Kahvaltı evi ile hizmet vermeye başladık. Doğal ürünleri üreticilerden alıp sofraya koyuyoruz. Karamürsel, Gölcük, Diyarbakır ve daha birçok yerdeki kooperatiften ürünleri alarak soflara koyuyoruz. Tuzlukçu’daki kadınlara eğitim vererek, yol göstericilik yapıyoruz. Kadınlar şu an üretiyorlar. Oradaki başarılarımızla gurur duyuyoruz” dedi.  

AKOĞLAN, “SANAYİ-SANAT İŞBİRLİĞİ PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

Sürdürülebilir Sanat Kadın Kooperatifi Yöneticisi Nermin Kılıç Akoğlan, “İzmit’te sanayi-sanat işbirliğini kurabileceğimiz projeler geliştiriyoruz. Çok hızlı bir şekilde sanayi kuruluşları ile iletişime geçerek onlarla ortak işler yapmayı planlıyoruz. Daha sonrasında ihracat yapma hedefimiz de var” ifadelerini kullandı. 

KILIÇASLAN, “FATMA BAŞKANIMIZA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ”

Kocaeli Otistik Çocuklar Derneği Başkanı ve Çınar Kadın Kooperatifi Üyesi Özel İlkin Kılıçaslan, “Otizm dostu Fatma Başkanımıza çok şey borçluyuz. Ben de Çınar Kadın Kooperatifi’ndeyim. Oğlum 28 yaşında. El becerisi çok iyi olan oğluma bir iş alanı oluşturmak istiyordum. Pandemi döneminde evde birlikte takı yapmaya başladık. Bunu bir iş koluna dönüştürmek istedik. İzmit Çarşısı ve Çınar Kadın Kooperatifi’ne üye olduk. Stantlar açarak elde ettiğimiz gelirin bir kısmıyla sosyal projelere destek veriyoruz. Bize bu imkanı veren başta Fatma Başkanımız olmak üzere kooperatif yönetimine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

ACAR, “O KADAR MUTLUYUM Kİ”

Çınar Kadın Kooperatifi Üyesi Müşerref Acar, “Yıllar önce kapalı bir evde cezaevinde gibi yaşıyordum. 7 ay önce Kadriye Hanımla tanışma fırsatı buldum ve şu anda bir iş kadını oldum. O kadar mutluyum ki. Karaabdülbaki Çınar Kahvaltı Evi’nde 5 ay kadar bir çalışma yaptım. Kendime özgüvenim geldi. İnsanlar ile tanıştım. Sosyal bir yaşamım oldu. Gözleme evinde gözleme açarak kendi imkanlarımı sağlıyorum. Belediye Başkanımız Fatma Hanım’a bize bu imkanları sağladığı için çok teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

İŞLİYEN, “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ HALI VE KİLİM ÜRETİYORUZ”

Dilovası Kilim Kooperatifi Şube Müdürü Perihan İşliyen“ Hanımlarımız için kilim, halı ve bununla birlikte el sanatları, halk eğitimi veriyoruz. Açtığımız atölyede hali hazırda 18 üyemiz var. Unutulmaya yüz tutmuş halı ve kilim üretiyorlar. Hanımlar ürettikleri ve sattıkları ürünler karşılığında prim alıyorlar. Kendi yağımızda kavrularak devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
HürriyetIzmitKadın
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73