Eğitim Sen’den skandala sert tepki

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
13 Haziran 2024 Perşembe 14:28
Eğitim Sen’den skandala sert tepki

Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesi'nde gerçekleşen mezuniyet töreninde, kız öğrencilerin "açık giyindikleri" gerekçesiyle törene alınmamasına Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube’den sert tepki geldi.

Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube’den yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 30/05/2024 tarihli genelgesine atıfta bulunuldu. MEB'in mezuniyet törenlerinde uyulması gereken kurallar hakkında yayınladığı genelgeye dikkat çekilen açıklamada, bu kuralların etkinliklerin milli ve manevi değerlere uygun olarak düzenlenmesini öngördüğü belirtildi.

Eğitim Sen açıklaması şöyle:

"Gebze Alaattin Kurt okulunda yaşanan "kılıf kıyafet" başlıklı haberlere ilişkin açıklamamızdır.

MEB’in 30/05/2024 tarihli yazısıyla ilgili çekilen “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ve 11.05.2019 tarihli ve 2019/6 sayılı ‘Mezuniyet Günü Etkinlikleri’ konulu Genelgesi” ile mezuniyet törenlerinde uyulması gereken kurallar idarelere bildirilmiştir.

Gönderilen yazıda “Okullarda/kurumlarda gerçekleştirilen etkinliklerin, dini ve milli bayram kutlamalarının, ülkemizin örf, adet ve geleneklerimize uygun olarak düzenlenmesi; yapılacak faaliyet ve konuşmaların öğrencilere milli kültürü tanıtması; etkinlik programlarının milli, manevi değerleri yüceltecek şekilde hazırlanarak faaliyetlerin bu çerçevede pedagojik esaslara ve yaş seviyelerine uygun olarak yapılması; milli kültür ve değerlerden ayrışan olumsuz davranışlara etkinliklerde ve kurumlardan yer verilmemesi” istenmektedir.

Bu yönetmelik gereği bazı gazetelerde çıkan haberlere yanıt olarak okul müdürü, müdür yardımcıları bu konuda görevlerini yerine getirmiştir. Sorun AKP iktidarının ve onun Bakan TEKİN’in şeriata giden yolda “iki adım ileri, bir adım geri” hamleleriyle veliler, öğrencilerle okul idaresinin eğitim emekçilerini karşı karşıya bırakma hamleleriyle kendisine meşruiyet alanı yaratma girişimlerinden ibarettir. Okul idaresi mezuniyet etkinliğini düzenlerken Bakanlığın yazısına bağlı kalmış ve aynı bakanlık tarafından tekrar yalnız bırakılmıştır. “Önce genelgeye aykırı işleri yapmayın denmiş ve akabinde ise biz size bu kadar abartın demedik” demiştir.

Yeni eğitim programı “müfredat” nasıl akıl ve bilim dışıysa, çevreye duyarlı ve değerlere saygılı bir nesil “kindar” yetiştirmeyi merkezine alan AKP iktidarı, anti-laik, anti-demokratik ve anti-sınıfsal bir taban yaratma uğraşının provalarına devam etmektedir.

İktidar kendi rejimini inşa ederken, öğretmenlerin saygınlığını itibarsızlaştırmaya, okul idarelerini de bu oyunun bir parçası haline getirmeye çalışmaktadır. Okul idareleri ise en az öğretmenler kadar masumdur. Okul idaresine emir veren AKP iktidarı ve Bakan Tekin eğitim emekçilerini yalnızlaştırarak eğitim öğretim faaliyetlerini siyasileştirmektedir. Mezuniyet etkinliklerine yönelik genelge doğrultusunda okul idarelerinin tamamına yönelik bu saldırı, MEB Bakanlığı’nın eğitimde ideolojik amacına yönelik yeni bir hamledir.

Milli, manevi değerler adı altında siyasileştirilmiş eğitim programları oluşturuluyor! Okul idaresi ve öğretmenler, velilerle karşı karşıya getirilmeye çalışılarak AKP iktidarının eğitim alanındaki yeni oyunu sahneye konmaktadır. MEB Bakanı, bu durumu tersine çevirmek yerine eğitim emekçilerini karşı karşıya getirerek “Önce genelgeye uyun, sonra ise genelgeyi abartmayın” açıklaması yaparak mevcut sorunun müsebbibi olduklarını bir kez daha ortaya koymuştur. Velilerle eğitim emekçilerini, okul idareleriyle öğretmenleri karşı karşıya getirmeye yönelik açıklamalar ve adımlar AKP iktidarının taban yaratma çabasıdır.

Özgürlükleri askıya alan, kılıf kıyafet sorununu kendi kitlesine zemin sağlayarak meşruiyet alanı oluşturup iktidar olan ve “Türban Sorununu” toplumda KILIÇ gibi kullanıp, emekçi sınıfları bölüp yönetmeye çalışan AKP iktidarının özgürlük ve demokrasi düşmanı bu tavrı yeni değildir. “Kime özgürlük, kime yasak” olduğuna iktidar değil, emekçiler ve özgür halk karar verecektir.''

Son Güncelleme: 13.06.2024 14:32
Anahtar Kelimeler:
Eğitim SenKocaeliMebGebze
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73