GEBKİM Deprem Farkındalık Semineri Düzenledi

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
06 Mart 2024 Çarşamba 14:51
GEBKİM Deprem Farkındalık Semineri Düzenledi

Türkiye, Doğu ile Batı’yı buluşturan, eşsiz doğal güzelliklere ve binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan bir ülke. Doğal ve tarihi güzellikleri ile coğrafi konumunun avantajları açısından çok şanslı olan ülkemiz, bir yandan da büyük depremler üretme potansiyeli olan fay hatları ile örülmüş durumda. Türkiye topraklarının neredeyse tamamından fay hatları geçiyor ve ne yazık ki 6 Şubat’ta olduğu gibi büyük deprem felaketleri binlerce insanımızın hayatına mal oluyor. Deprem, ülkemizin bir gerçeği ve acı kayıplar yaşamamak için ödevimizi eksiksiz yapmamız büyük önem taşıyor. Toplum genelinde farkındalık yaratmak ve deprem bilinci oluşturmak için her yıl 1-7 Mart haftası ‘Deprem Haftası’ olarak anılıyor. Deprem ve afetlere hazırlık konusunda çalışmalarına hız veren ve 27 kişilik Arama ve Kurtarma Ekibi kuran GEBKİM Kimya İhtisas OSB, Deprem Haftası’nda önemli bir seminere imza attı. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, bu kez GEBKİM MTAL öğrencileri ve öğretmenleri ile Deprem Farkındalık Semineri’nde bir araya geldi.

Uzmanlar, beklenen Büyük Marmara Depremi konusunda uyarılarına aralıksız devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki birçok ili etkileyecek olan Marmara Depremi için zaman daralırken depreme karşı alınacak tedbirler her zamankinden fazla önem kazanıyor. Kocaeli’nde faaliyetlerini sürdüren GEBKİM Kimya İhtisas OSB, sorumlu bir yaklaşım üstlenerek afetlere hazırlık ve deprem bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla pek çok çalışma gerçekleştiriyor.

OSB bünyesinde bir Arama ve Kurtarma Ekibi kuran GEBKİM, çalışanları ve katılımcılarına yönelik eğitim ve seminerler düzenliyor. Bu kapsamda son olarak Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerine Deprem Farkındalık Semineri verdi. GEBKİM Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde; afet öncesi hazırlıklar, afet sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiği ele alındı. Yoshinori Moriwaki, Japonya ve Türkiye arasında deprem yönünden benzerlikler ile farklılıkları da anlattı. GEBKİM MTAL öğrencileri, depreme hazırlık konusunda önemli bilgilerin paylaşıldığı semineri ilgiyle takip etti. Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, daha önce de GEBKİM çalışanları ve katılımcı firmaları ile buluşmuştu.

6 Şubat depremleri sonrası bölgede yapılan çalışmalara önemli destekler veren GEBKİM OSB bünyesinde 27 kişilik “GEBKİM Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’’ de kuruldu. GEBKİM Arama ve Kurtarma Ekibi ile GEBKİM İtfaiye personeli, Kocaeli AFAD Müdürlüğü’nden aldıkları eğitimleri başarıyla tamamladı. Ekibin akreditasyon süreci de devam ediyor. Afetlere hazırlık sürecinde her yıl GEBKİM OSB çalışanlarının katıldığı bir deprem tatbikatı yapılıyor. GEBKİM, bu yıl Kocaeli Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen Deprem Tatbikatında da yerini aldı. Ayrıca afet hazırlıkları kapsamında olası bir deprem ya da doğal afet sırasında kullanılabilecek ekipmanların, araç ve gereçlerin tedariki sürecinin de bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Afet ekipmanlarının bulunduğu deprem konteynerleri GEBKİM OSB’nin farklı noktalarına yerleştirilecek. GEBKİM, Kocaeli İRAP kapsamında İş Sürekliliği Planı Hazırlama çalışmalarına da başladı.

Organize Sanayi Bölgelerinin deprem ve diğer doğal afetlerde hızla organize olabilme yetenekleri ile çok önemli bir rol oynadığını belirten GEBKİM Kimya İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, “Ülke olarak çok büyük acılar yaşadığımız depremlerden gerekli dersleri alarak afetlere hazırlık konusundaki çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Organize Sanayi Bölgelerine de bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Her fabrika bir kaledir” sözünün değerini aklımızdan çıkarmamalıyız. Sanayicilerimizin güvenli yapılar inşa ederken arama kurtarma çalışmaları ve deprem sonrası faaliyetler için de hazırlıklarını tamamlamaları büyük önem arz ediyor. GEBKİM olarak 6 Şubat depremleri sonrasında bölgeye insani yardımları ulaştırma ve barınma sorununun çözümünde vatandaşlarımızın yanında olduk. İtfaiye ekibimiz arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. Deprem ve afetlere hazırlık konusunda yoğun bir gayret içindeyiz. Deprem farkındalığı ve bilincini artırmaya yönelik eğitim ve seminerler yanında olası bir afette görev alacak Arama ve Kurtarma Ekibimizin kuruluşunu tamamladık. Acil Durum Müdahale Yazılımı projemiz de bu anlamda çok önemli bir adım niteliğinde. Proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 2 bin kişiye eğitimler verdik. İlerleyen dönemde de deprem ve afetlere hazırlık konusundaki faaliyetlerimize hız kesmeden devam etme niyetindeyiz” diye konuştu.

Vefa İbrahim Aracı

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73