Koruma altında 140’ın üzerinde hayvan ve 300’den fazla bitki türü ile otuz yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 27 Ekim’de kutlanacak Dünya Lemur Günü’nde, dünyanın en nadir primat türlerinden biri olan Lemurların korunmasına dikkat çekiyor.

Madagaskar’a özgü bir tür olan Lemurlar, habitat kaybı ve yasa dışı avlanma gibi tehditlerle karşı karşıya ancak FYZoo, Lemurları doğal yaşamlarına en uygun şartlarda koruyarak bu türün sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.

Lemurlar, ekosistemde kritik bir rol oynuyor. Tohum taşıyıcılığı yaparak ormanların yenilenmesine katkı sağlıyor ve Madagaskar’ın biyolojik zenginliğini simgeliyor. Bu canlılar, yaşadıkları bölgelerin ekolojik dengesini koruyan kilit türler arasında yer alıyor. FYZoo’da bulunan Lemur türleri, doğal yaşamlarına en uygun koşullarda korunmaları gerçekleştirilerek, hayati rollerini sürdürmelerine katkı sunuyor. Özellikle yaşam alanlarının doğal ortamlarına benzerliği ve özel diyetlerle desteklenen lemurlar, FYZoo’nun hayvan refahına verdiği önemi yansıtıyor.

FYZoo, Dünya Lemur Günü vesilesiyle, doğa ve hayvan koruma bilincine katkı sağlamak isteyen herkesi parkta buluşmaya davet ediyor. Bu özel günde ziyaretçiler, lemurların korunmasına yönelik çalışmaları yakından gözlemleyebilir, doğanın mucizelerine bir adım daha yaklaşabilirler.

Lemur koruma bilinciyle 27 Ekim’de FYZoo tüm ziyaretçileri parka bekliyor!

FYZoo, haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık.

Başkan Çalık'tan yeni yıl mesajı Başkan Çalık'tan yeni yıl mesajı

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye'nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca'da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.

Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.

In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.