KSO’dan önemli çalışma

KSO Meclis Toplantısı’nda konuşan oda başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile önemli bir çalışma yaptıklarını söyledi. Zeytinoğlu, çalışmanın verilerini ilk kez açıkladı, Kocaeli ihracat rakamlarının açıklanandan daha fazla olduğunu duyurdu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
16 Haziran 2021 Çarşamba 15:01
KSO’dan önemli çalışma

KSO Meclis Toplantısı’nda konuşan oda başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile önemli bir çalışma yaptıklarını söyledi. Zeytinoğlu, çalışmanın verilerini ilk kez açıkladı, Kocaeli ihracat rakamlarının açıklanandan daha fazla olduğunu duyurdu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) haziran ayı meclis toplantısı, online olarak gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un odadan katılım sağladığı toplantının bu ayki konuğu Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski oldu. Meclis üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıya konuk olan TÜSİAD Başkanı Kaslowski, KSO meclis üyeleriyle iş dünyasını yakından ilgilendiren konulara dair fikir alışverişinde bulundu, Gümrük Birliği güncellemesi, AB Yeşil Mutabakatı ve dijital dönüşüm konularındaki görüşlerini paylaşma fırsatı buldu.

KOCAELİSPOR’A DESTEK

Toplantıda konuşma yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine 1. lige yükselen ilimizin takımı Kocaelispor’u kutlayarak başladı. Ardından Kaslowski’ye toplantıya katılımında dolayı teşekkür eden Zeytinoğlu, ilimiz ve odamız hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Zeytinoğlu, Kocaeli’nin son 10 yıllık istatistiki verilere göre Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağladığını vurguladıktan sonra İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında Kocaeli’den 75 işletmenin bulunduğunu hatırlattı.

ZEYTİNOĞLU İLK KEZ AÇIKLADI

Zeytinoğlu, “Fakat İSO’nun açıkladığı listede firma merkezileri farklı illerde yer aldığı için Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. Mesela Ford İstanbul’da görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 75 oluyor” dedi. Benzer durumun dış ticaret rakamlarında da yaşandığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden yapılan ihracat geçen yıl 26,6 milyar dolar olarak açıklandı ancak burada önemli bir eksilik” var diyerek bu noktada değerli bir veri tespit ettiklerini söyledi, bunu da ilk kez mecliste paylaştı.

İHRACAT RAKAMLARI DAHA FAZLA

İlimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptıklarını açıklayan Zeytinoğlu, “Bu çalışma sonucunda 2020 yılında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatları toplamının 38,3 milyar dolar ve Türkiye ihracatından aldığımız payın da yüzde 22,5 olduğunu tespit ettik. Bu firmaların Kocaeli’deki gümrüklerden yaptıkları ihracat 11,71 milyar dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden yaptıkları ihracat ise 26,6 milyar dolardır. Yani ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının yüzde 69,4’ünün Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapıldığını tespit ettik. Böylece oda olarak açıkladığımız veriler ile diğer kurumlar tarafından açıklanan veriler arasındaki ciddi farkın kaynağı da ortaya çıkıyor” dedi.

KOCAELİ DIŞ TİCARET HACMİ 108,1 MİLYAR DOLAR

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile yapılan çalışma öncesi ithalatın 43,8 milyar dolar olduğunu hatırlatan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Çalışma sonucunda ilimizde üretim yapan firmaların ithalatının 69,8 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Türkiye ithalatından aldığımız pay ise yüzde 31,8. Dolayısıyla Kocaeli dış ticaret hacminin 108,1 milyar dolar olduğunu gördük. Bu çalışma soncunda Türkiye dış ticaretindeki payımız ise oransal olarak yüzde 27,7’dir” dedi. Zeytinoğlu, veriler yanlış olduğunda da devlet tarafından verilen teşviklerin ve desteklerin yönlendirilmesinde sorunlar oluşacağını düşündüğünün de altını çizdi. Zeytinoğlu, Kocaeli için önemli olan bu çalışma dolayısıyla Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak ve ekibine de teşekkür etti.

70 İLİN TOPLAMI KADAR VERGİ ÖDÜYORUZ

Kocaeli’nin İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin yüzde 9,66’sını karşılayan üçüncü il olduğunu kaydeden ve önemli bir noktaya işaret eden Zeytinoğlu, “İlimiz, 2019 yılında 71 milyar 555 milyon TL, 2020 yılında ise 90 milyar 447 milyon TL vergi ödemiştir. 70 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 600’ün üzerinde firmamızın karı, ilimiz merkezli 2000 firmanın karının neredeyse iki katı. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

75 FİRMAYI TEBRİK ETTİ

Konuşmasına İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ anketine değinerek devam den Zeytinoğlu, “2020 yılında 75 firmamız yer aldı, 2019’da bu rakam 79 idi. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu. Listede Kocaelili firma sayısı 36 idi ancak merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 75 olduğunu söylemiştik. Bu firmalardan 13’ü meclis, 9’u meslek komitesi üyemiz. 31’i yabancı sermayeli firma. Pandemiye rağmen ilk 500’de kalmayı başaran firmalarımızı tebrik ediyor, gelecek yıl açıklanacak olan 2021 yılı sonuçlarında ise daha çok firmamızın ilk 500’e yükselmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

AŞILAMA BİZİ MEMNUN ETTİ

Sağlık Bakanlığı’nın tüm çalışanları aşı kapsamına almasının sevindirici olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, “Çalışanlarımızın ücreti karşılığında aşılanması ile ilgili taleplerimizi birçok kez Bakanlığa iletmiştik. Fakat aşının satış izninin alınması için 4-5 yıl süreye ihtiyaç var. Bu kapsamda Odamız ve TOBB girişimleri sonunda meyvelerini verdi. Aşıya ulaşımın hızlanması ile SGK’ya kayıtlı tüm çalışanların ücretsiz aşılanmasına başlandı. Çalışanların aşılanıyor olması bizleri memnun etti. Buradan BioNTech'in kurucu ortaklarından Uğur Şahin’e, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca’ya teşekkür ederiz. Ayrıca, Sağlık İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde firmaların kendilerinde de aşılama prosesi başlatıldı. İl müdürlüğümüzün yetkililerine de teşekkür ederiz” dedi.

AB ELZEM HALE GELDİ

AB’nin değişen ticaret politikası, dijitalleşme ve yeşil mutabakat gibi yeni önceliklerine uyum sağlamanın elzem hale geldiğini hatırlatan; TOBB, İKV ve TEPAV işbirliği ile ‘Yeşil Mutabakat, Dijital Dönüşüm ve AB’nin Vergi Konularında İşbirliği Yapmayan Ülkeler Listesi’ Komitelerini oluşturarak çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Paris Anlaşması’nın imzalanması için ciddi çabalar sarf ettiğimizi de belirtmek isterim. Zira Eritre, İran, Irak ve Yemen’in bulunduğu alt ligdeki beş ülke arasında olmak ülkemize yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

MÜSİLAJLA MÜCADELE KONUSU

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa değinen ve bu sorunun ülke gündemin ilk sıralarında yer aldığını kaydeden Zeytinoğlu, Kocaeli Valiliği tarafından kurulan Kocaeli Valiliği Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda oda olarak yer alındığını ve ilk toplantının geçtiğimiz günlerde yapıldığını söyledi. Toplantıda ele alınan konuları paylaşan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Müsilaj sorunu bilimsel olarak özellikle azot ve fosfordan kaynaklanıyor. Marmara Denizi’ne deşarj yapılan atık suların yüzde 77’si İstanbul, yüzde 23’ü ise diğer kıyı illerden deşarj ediliyor. Kocaeli’nin payı ise yüzde 5.

BAKANLIK ONLİNE İZLİYOR

Marmara Denizi’ne ilimizden toplam 89 noktadan deşarj var. Bu deşarjların; 23 tanesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait. 6 tanesi ileri atık su arıtma tesisi, 16 tanesi biyolojik atık su arıtma tesisi ve 1 tanesi doğal arıtma. 11 tane de OSB’lere ait deşarj var. Bu deşarjların 3 tanesi ileri biyolojik arıtma tesisi. Yine 57 tanesi özel sektöre ait deşarj var. Büyükşehir tarafından evsel atık suların yüzde 65’inde ileri biyolojik arıtma, yüzde 35’inde ise biyolojik arıtma yöntemleri uygulanıyor. OSB’lerin ortak atık su arıtma tesis çıkışları ve bireysel deşarjlar sürekli denetleniyor ve belli debiyi geçenler Çevre Bakanlığı ya da İSU tarafından 24 saat online izleniyor.

ÇEVREYİ KİRLETENLERİ AYIRMAK LAZIM

Yani endüstriyel atık suların deşarjlarının tümü kontrollü bir şekilde yapılıyor. Tabii burada yasa dışı işlem yapan firmalar ile mevzuata uygun hareket edenlerin ayrılması gerektiğini de vurgulamak istiyorum. Bu firmalar çevreyi kirletirken aynı zamanda haksız rekabete de yol açıyor. Müsilaj sorununun çözümü için kısa, orta ve uzun vadede bilimsel çalışmaların yapılması planlanıyor. Sorunun çözümü için tüm önlemler alınsa da 5-6 sene ara ara bu sorunun yaşanılabileceği bildiriliyor. Bildiğiniz üzere çevreyi koruma adına birçok pilot proje ilk defa ilimizde uygulanmaya başlanıyor. Bunların birçoğu da sadece ilimize özel uygulamalar.

DUYARLI FİRMALARI ÖDÜLLENDİRİYORUZ

Bu sebeple aslında il olarak altyapı konusunda iyi durumda olduğumuzu belirtmek isterim. Diğer taraftan oda olarak biz de 27 yıldır Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül organizasyonu ile çevreye duyarlı firmalarımızın ödüllendiriyoruz. Organizasyonumuz Türkiye’de ilk ve bu formattaki tek organizasyon. Organizasyonumuza başvuran firmalarımızın saha değerlendirmelerinde çevre konusundaki hassasiyetlerin gün geçtikçe daha da arttığını görüyoruz. Firmalarımızın atık su yönetimi konusunda birçok proje geliştirdiğini, atık sularını arıtarak uygun proseslerde ya da soğutma veya sulama amaçlı kullandığını gözlemliyoruz. Bu iyi uygulama örneklerini görmek bizleri de mutlu ediyor. Umarız bu uygulamalar daha da yaygınlaşır.”

KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasını noktaladıktan sonra meclis üyeleri, konuk konuşmacı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’ye sorularını yöneltti. Toplantı, meclisin bir dahaki ay 14 Temmuz’da toplanması kararlaştırılarak son buldu.

Son Güncelleme: 16.06.2021 15:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73