CHP: Çöp tesisi tehdit ediyor!

CHP İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılması planlanan atık ve bertaraf tesisi ile ilgili oluşabilecek olumsuzluklar ile ilgili, “Kandıra’nın doğal yapısını tahrip etmesinin yanında 20 km uzaklıkta olan ilçemize bağlı, Kısalar, Gülbahçe Kadriye, Çubuklubala, Çubukluosmaniye, Düğmeciler, Bağlıca, Mecidiye, Arpalık İhsaniye, Sarıhocalar, Sarışeyh, Nebihoca, Balören, Güvercinlik mahallelerimizi de tehdit etmektedir” ifadeleri yer aldı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
05 Ağustos 2024 Pazartesi 10:15
CHP: Çöp tesisi tehdit ediyor!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Kandıra Akçakese Mahallesi’ne yapılması planlanan atık ve bertaraf tesisi ile ilgili oluşabilecek olumsuzluklar dile getirildi. CHP İzmit İlçe Örgütü Çevre Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “Kentimizin incisi Kandıra, hem verimli topraklarıyla Marmara’nın en önemli tarım havzası hem de eşsiz doğal güzellikleriyle gözde bir turizm bölgesidir. Ancak bu cennet ilçemiz, yapılması planlanan projeden dolayı tehdit altındadır. Ortaya atılan çöp tesisi projesi, Kandıra’nın doğal yapısını tahrip etmesinin yanında 20 km uzaklıkta olan ilçemize bağlı, Kısalar, Gülbahçe Kadriye, Çubuklubala, Çubukluosmaniye, Düğmeciler, Bağlıca, Mecidiye, Arpalık İhsaniye, Sarıhocalar, Sarışeyh, Nebihoca, Balören, Güvercinlik mahallelerimizi de tehdit etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

SU KAYNAKLARINI KİRLETME POTANSİYELİ

Açıklamanın devamında, “Orman ile yer altı ve yer üstü su kaynaklarının iç içe geçtiği bu doğal alan çöp ve beton yığınına dönüştürülmek isteniyor. Bu kabul edilemez. Bu proje, sadece bir çöp tesisi değil, aynı zamanda geleceğimize yönelik bir saldırıdır. Çevresel felakete davetiye çıkaran bu proje, doğal kaynaklarımızı tüketecek, havayı ve suyu kirletecek, yer altı sularımızı zehirleyecek ve tüm canlı yaşamı tehdit edecektir. Bölgede yaşayan halkımız çöp kokusuna maruz kalacak ve bu tesis çeşitli sağlık sorunlarına sebep olacaktır. Ayrıca Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne olan yakınlığı da halk sağlığını ilgilendiren bir problemdir. Atık ile temas sonunda oluşan sızıntı suyunun kimyasal yapısı son derece karmaşık bir yapı göstermekte ve dolayısıyla çevredeki yer altı ve yer üstü su kaynaklarını kirletme potansiyeli bulunmaktadır” sözleri yer aldı.

NET BİLGİLER VERİLMEMEKTEDİR

CHP İzmit İlçe Çevre Komisyonu’nun yaptığı açıklama, “Daha öncesinde bizzat Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle Kocaeli Akademik Odalar Birliği üyelerinden uzman kişilerle oluşturulan komisyonun çalışmaları sonucu hazırlanan raporda başka alanlar önerilirken bu bölgenin seçilmesi tarafımızdan sorgulanmaktadır. Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) başvuru dosyasında bile projenin ormanlık alanda yer aldığı belirtilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yasaları çiğneyerek bu projeye kısa süreli izin vermişlerdir. Bu durum hukuki boşluklardan faydalanılmak istendiğini göstermektedir. Yani halk dilinde minare çalınmadan, kılıfı çoktan hazırlanmıştır. Projenin çevreye ve insan sağlığına etkileri konusunda net bilgiler de verilmemektedir. Halkın endişeleri görmezden gelinmektedir” şeklinde devam etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ

Açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı: “İzmit’in kuzeyinde kalan, kentimizin tarım ihtiyaçlarını karşılayan köylerimizdeki üreticilerimiz de çöp fabrikasının Kandıra bölgesine taşınmasından büyük ölçüde etkilenecek, artan koku ve çevre problemleri bu bölgelerimizi de tarıma elverişsiz hale getirecektir. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmit İlçe Çevre Komisyonu olarak; doğal güzelliklerimizin korunması, çevrenin korunması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, Kandıra’ya yapılması planlanan çöp tesisi projesine karşıyız. Bu projenin iptal edilmesini ve Kandıra’nın doğal güzelliklerinin korunması ve kentimizin üreticisinin etkilenmemesi için daha sürdürülebilir çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Halkın sağlığı için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kandıra’ya çöp tesisi değil, yeşil gelecek istiyoruz.”

Son Güncelleme: 05.08.2024 10:17
Anahtar Kelimeler:
CHPçevreKandıraIzmit
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73