Cumhuriyet Halk Partisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar Bolu Kartalkaya’da gerçekleşen otel yangını ile ilgili yazılı basın açıklaması paylaştı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar’ın basın açıklaması şöyle:
‘’Kartalkaya’daki Yangın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Denetim Zaaflarını Gözler Önüne Serdi: Son 3 Yılda Kaç Kez Kontrol Yapıldı?"
Cumhuriyet Halk Partisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kültür ve Turizm Gölge Bakanı Gülşah - Deniz Atalar, Bolu Kartalkaya'da yaşanan ve 10 vatandaşın hayatını kaybettiği trajik yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Atalar, bu olayın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetim mekanizmalarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirterek, bakanlığı sorumluluğa davet etti.
"Bu trajik olay, denetim eksikliklerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir," diyen Gülşah Deniz Atalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem altyapı hem de güvenlik standartlarını yeniden ele alması gerektiğinin altını çizdi.
Bolu Kartalkaya'da bir otelde meydana gelen ve 10 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 32 vatandaşımızın yaralandığı trajik yangın hepimizi derinden sarsmıştır. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ümidimiz ölü ve yaralı sayısının daha fazla artmamasıdır.
Bu elim olay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belgeli tesislerdeki denetim mekanizmalarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bakanlık, belgelendirdiği tesisleri hizmet kalitesi, güvenlik, yangın ve diğer doğal afetlere karşı altyapı açısından sıkı bir şekilde denetleme sorumluluğunu taşımaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü ile Genel Müdürlük Kontrolörler Kurulu, diğer görevlerinin yanı sıra bu denetim görevini ve sorumluluğunu da yerine getirmekle yükümlüdür.
Ne yazık ki ortaya çıkan facia niteliğindeki yangın, bu denetimlerin yeterince yapılmadığı, ya da yapılsa da bazı güvenlik riski yaratan sorunların varlığını görmezden gelindiğini göstermektedir.
Sorularımız şunlardır: Yangın Güvenliği Denetimleri: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'daki bu otelde son üç yıl içinde kaç kez yangın güvenliği denetimi yapmıştır? Yapıldıysa, hangi eksiklikler tespit edilmiştir ve bunların giderilmesi için hangi adımlar atılmıştır?
Afet Önleme Politikaları: Bakanlık, Kültür ve Turizm belgeli tesislerde olası yangınlara ve diğer afetlere karşı hangi standartları zorunlu kılmaktadır? Bu standartların uygulanması etkin bir şekilde denetlenmekte midir? Denetleme sonuçları nelerdir?
Yaptırım Eksiklikleri: Denetimlerde eksiklik tespit edilen tesislere karşı ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? Bakanlık, eksikliklerini gidermeyen tesislerin faaliyetlerini durdurma yetkisini ne kadar etkili kullanmaktadır?
Bugün yaşanan vahim olayda yanan Otel hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü kaç kez denetim yapmıştır? Yapılan bu denetimler sonucunda düzenlenen kaç rapor vardır ve raporların içeriği nedir?
Kamuoyuna Sorumluluk Çağrısı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, denetim mekanizmalarını yeniden ele almaya ve sert bir şekilde uygulamaya çağırıyoruz. Halkımızın can güvenliğinin, turizm sektöründeki kar hedeflerinden daha öncelikli olduğunu hatırlatıyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kültür ve turizm sektöründe güvenlik standartlarının yükseltilmesi, afet risk yönetiminin etkin bir şekilde uygulanması ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz.”