Gayrimenkul fiyatlarındaki yüksek artışlar çok sayıda evin el değiştirmesine de neden oldu. İçinde kiracı varken satılan evlerin yeni sahipleri ve eski sahiplerini bekleyen durumlar neler? İtilaflı konularda kanunen kimin neye hakkı var? Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, kira sözleşmesi devam ederken kiradaki konutunu ya da iş yerini satan ev sahiplerinin, kiracıya tazminat ödemek zorunda kalabileceğine dikkat çekti.
Doç. Dr. Umut Yeniocak, içinde kiracı olan gayrimenkullerin satışı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Kanuna göre, içinde kiracı olan konut ya da iş yerini satın alan yeni malikin, satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtar göndererek, kiracının altı ay sonra çıkmasını talep edebileceğini belitti. Yeni malikin, kiracının kabul etmemesi durumunda kendi ihtiyacı sebebiyle tahliye davası açacağını belirtti.
“Sözleşme süresi bitmeden satılırsa, eski malikten tazminat hakkı doğar”
Kiracının bu noktada yapabileceği önemli bir adım olduğuna değinen Doç. Dr. Yeniocak,
“Tahliye davası bildirimi üzerine kira sözleşmesinin süresi henüz sona ermediği hâlde oturduğu konutu ya da iş yerini boşaltmak zorunda kalan kiracı, aralarındaki kira sözleşmesinin süresi bitmeden taşınmazı satarak mağdur olmasına sebep olan eski malikten tazminat talep edebilir.” dedi.
“Masraflar ve gelir kayıpları eski malikten talep edilebilir”
Nitekim Yargıtay 6. Dairesinin bu konuda verdiği emsal karara dikkat çekti. Yeniocak, “Yargıtay bu kararında; yeni malikin satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde gönderdiği tahliye ihtarı üzerine henüz kira süresi bitmeden iş yerini tahliye etmek zorunda kalan bir kiracının, iş yerine yaptığı masraflar ve yeni bir yer kiralayıp çalışmaya başlayana kadar uğrayacağı gelir kaybı için eski malikten tazminat talep ettiği davada, kiracının talebini kabul etmiştir.”