Çalışanın korkusu 'Sessiz işten çıkarma'

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
20 Aralık 2022 Salı 15:14
Çalışanın korkusu 'Sessiz işten çıkarma'

Pandemiden sonra yapış şekillerinin değişmesi iş dünyasına yeni tanımlar kazandırdı. Sessiz istifadan sonra sırada ‘sessiz işten çıkarma’ var.

İş dünyasında son yılların popüler konuları arasında sessiz istifa yer alırken, bu konulara bir de ‘sessiz işten çıkarma’ tabiri eklendi. Sessiz işten çıkarma yöneticinin çalışanın istifa etmesi için iş yerinde onu yok sayması ve onu elde tutmak için minimum çaba sarf etmesi olarak tanımlanıyor. Sessiz istifanın yönetici tarafındaki karşılığı da denilebilir.

Pandemi sonrasında iş dünyasının kazandığı yeni kavramlar arasında yer alan ‘sessiz işten çıkarma’ hakkında insan kaynakları platformu Workindo Pazarlama Müdürü Duygu Dülger şunları söyledi: “Sessiz işten çıkarma, tıpkı sessiz istifa gibi yapılması gerekenlerin en azını yaparak, çalışanı elde tutmaya devam etme anlamına geliyor. Ben bunun sessiz istifa akımından çok daha önce ortaya çıktığını düşünüyorum ve bence ilk sebep yöneticilerin çalışanlarla empati yapamıyor olması. Yönetici tarafından bakıldığında gerekenlerin minimum düzeyde de olsa yapılması yeterli görünüyor. Oysaki çalışanların çok farklı beklentileri olabiliyor. Diğer yandan sessiz istifa akımının, sessiz işten çıkarmaları artırdığını söyleyebilirim. Sessiz istifalar sebebiyle kendilerini tam olarak göstermeyen çalışanlar buna maruz kalıyorlar. Yönetici tarafından bakıldığında ortalama görünen bir çalışan aslında çok yetenekli olabiliyor fakat bunu göstermediği ve gerçek potansiyelini ortaya koymadığı sürece ne yazık ki hak ettiğine inandığı karşılığı alamıyor.”

Nasıl anlaşılır?

Sessiz işten çıkarmanın birçok şekilde belli olduğunu belirten Duygu Dülger, “Sessiz işten çıkarmaya maruz kalıyorum” diye düşünmeden önce yöneticiyle konuşmak, beklentileri anlatmak ve onun düşüncelerini öğrenmek önemli. Kimi zaman çalışanlar kendilerini yanlış değerlendiriyor, eksiklerini göremiyor, kimi zamansa yöneticiler çalışanların kapasitelerini tam olarak anlayamıyor. Bu yanlış anlamaları ortadan kaldırmak için de detaylı bir şekilde konuşmak, çalışanın kariyerini anlamak ve onun beklentilerine uygun şekilde planlamak gerekiyor.

Bu tür konuşmalar artık işe yaramıyorsa, çalışan geribildirim alamıyorsa, takdir görmüyorsa, maaşı adaletsiz bir şekilde düşükse, yöneticisiyle iletişim kurma isteği karşılık bulmuyorsa, yeni fırsatlar için davet edilmiyor ve yok sayılıyorsa, sessiz işten çıkarmaya maruz kaldığını söyleyebilirim.”

Ne yapmalı?

Sessiz işten çıkarmaya maruz kalındığının farkına varıldığında yönetici ile net bir iletişim kurulması gerektiğine değinen Dülger, “İş hayatında netlik ve şeffaflığın önemli olduğuna inanıyorum. Şeffaf bir şekilde iletişim kurmak, her zaman olmasa da zaman zaman çözüm olabilir. Sessiz işten çıkarılmaya maruz kalan çalışan eğer iş değiştirmeyi düşünmüyorsa mevcut durumun sebebini öğrenmeye çalışmalı ve o sebebi ortadan kaldırmalı. Elinden gelenin en iyisini yaptığı halde durum son bulmuyorsa, iş değişikliği düşünülebilir.

Duygu Dülger

Anahtar Kelimeler:
PandemiMaaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner62

banner73