Hatay’ın Anavatan topraklarına katılışının 85. yılı

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
23 Temmuz 2024 Salı 16:36
Hatay’ın Anavatan topraklarına katılışının 85. yılı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Gebze Şube Başkanı Sezer Nilgün Aydın Hatay’ın Anavatan topraklarına katılışının 85. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

Uzun süren Hatay sorunu, Sonsuz Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hatay benim şahsi meselemdir” duruşu ve başarılı dış politikası sonucunda 85 yıl önce bugün mutlu sona ulaşmıştır. Büyük Atatürk yaşamı pahasına her adımına yüreğini kattığı bu mutlu sonu görememiştir.

Hatay’ın Türkiye’ye katılışı; Misakı Milli hedeflerinden birinin daha gerçekleştirilmiş olması kadar, Büyük Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesinin örnek ve kararlı bir uygulaması ve ağır hastalığına rağmen kazandığı son diplomatik zaferidir.

Fransa’nın 1936 yılında Suriye’ye bağımsızlık vereceğini açıklaması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Hatay’ın bağımsızlığı için Milletler Cemiyeti’ne başvurdu. Yoğun diplomatik çalışmalar sonucu Hatay, 1937 yılında kabul edilen anayasası ile birlikte “ayrı bir varlık” olarak tanındı. 1938 yılında da “Hatay Devleti” kuruldu. Hatay Millet Meclisi 29 Haziran 1939'da oy birliği ile Türkiye'ye katılma kararı aldı.

Son Fransız askerinin Hatay topraklarını terk ettiği 23 Temmuz 1939 Pazar günü saat 11 40’ta yapılan törenle Antakya kışlasındaki Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi.

Hatay’ı Türkiye’ye kazandıran Sonsuz Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan kahramanı İsmet İnönü, Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, Hatay Millet Meclisi üyeleri ve emeği geçen devlet adamlarımızı, diplomatlarımızı sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.’’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73