“Organize Sanayi Bölgelerini Karbondan Arındırma ve Yeşil Dönüşüm için Finansman Çözümleri” webinarında finansmana erişim alternatifleri konuşuldu

Cengiz Akgün
Cengiz Akgün
19 Eylül 2024 Perşembe 12:13
“Organize Sanayi Bölgelerini Karbondan Arındırma ve Yeşil Dönüşüm için Finansman Çözümleri” webinarında finansmana erişim alternatifleri konuşuldu

Yeşil dönüşüm için gerekli finansmana erişim ve uygulamalar hakkında somut verilerin mercek altına alındığı “Organize Sanayi Bölgelerini Karbondan Arındırma ve Yeşil Dönüşüm için Finansman Çözümleri” webinarı 5 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşti. Organize sanayi bölgelerinin karbondan arındırılması ve yeşil dönüşüm üzerine düzenlenen eğitim serisinin üçüncüsü olan webinar, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, Danish Green Growth Network (DGGN) ve Danfoss Türkiye İklimlendirme Çözümleri iş birliğiyle düzenlendi. Webinarda kamu ve özel sektörden uzman konuşmacılar, yeşil dönüşümün vazgeçilmez unsurlarından finansman konusunu detaylıca ele aldı.

“Değerli bilgileri OSB’lerimizle paylaşma fırsatı yakaladık”

Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Enerji ve Çevreden Sorumlu Ticaret Müşaviri Seda Kayrak Bilgen'in moderatörlüğündeki webinarın açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprülü, şunları söyledi: “Eğitim serimiz, çok başarılı ve ufuk açıcı bir organizasyon oldu. Bu kapsamda değerli bilgileri OSB’lerimizle paylaşma fırsatı yakaladık. Eğitim serisine ilgi gösteren tüm katılımcılarımıza emekleri için teşekkür ediyorum.”

KPMG Sermaye ve Borç Danışmanlığı Hizmetleri Şirket Ortağı Pınar Değirmenci, sürdürülebilir ve yeşil finansmana erişim konusundaki genel çerçeveden bahsetti. Değirmenci, “Finansman konusunun sürdürülebilirlik içerisinde yer alması önemli bir husus. Bu noktada enerji verimliliği, kirliliğin önlenmesi ve kontrol edilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilir su ve çevre dostu ulaşım gibi konulardaki yatırımlar yeşil kredileden faydalanabiliyor. Sürdürülebilirlik bağlantılı krediler ise çevresel ve sosyal sürdürülebilir ekonomik aktiviteleri desteklemeyi amaçlıyor. KPMG olarak, şirketlerin hazırladığı iş modelinin, kreditörlerin önem verdikleri hususlar çerçevesinde finansman yapısının ayrıntılarının belirlenmesi, bankalarca talep edilecek her türlü dokümantasyonun diğer danışmanlarla koordineli bir şekilde hazırlanması ve bankaların bir araya getirilerek sözleşme müzakerelerinin yönetilmesine kadar tüm süreçte danışmanlık sağlıyoruz. Ayrıca OSB’lerle ve ticaret odalarıyla yakın temastayız. Uluslararası finans kurumlarıyla OSB firmalarını bir araya getirmeye gayret ediyoruz” dedi.

“Türkiye’de GEFF projeleriyle 2,5 milyar euro sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliliği sağlandı”

GEFF Proje Müdürü ve Takım Lideri Koray Göytan ise webinarda şu ifadeleri kullandı: “2006 yılından bu yana GEFF, dünya çapında 29 ülkede 6,6 milyar euro üzerinde yeşil proje finansmanı gerçekleştirdi. Türkiye Yeşil Ekonomi Finansman Programı (GEFF Türkiye) kapsamında verilen teknik destekler, Temiz Teknoloji Fonu ve EBRD tarafından finanse ediliyor. Ağustos 2024 itibarıyla baktığımızda ise Türkiye’de GEFF projeleriyle 2,5 milyar euro sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliliği finansmanı sağlandı, 2,6 milyon arabanın CO2 emisyonuna eş değer karbon azaltımı gerçekleştirildi. GEFF Türkiye internet sitesinde yer alan anlaşmalı banka ve leasing kurumlarımız üzerinden Türkiye’nin tüm illerinde proje finansmanı yapmaya devam ediyoruz.”

MEXT ve sürdürülebilir finansman projeleri hakkında bilgiler veren MEXT Sürdürülebilirlik Yöneticisi Yusuf Turhan, “Dünyanın en büyük dijital yeşil dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MEXT’te bulunan dijital fabrikamızda tüm paydaşlarımızın dijital ve sürdürülebilirlik dönüşümü gerçek bir üretim ortamında deneyimlemelerini sağlıyoruz. Yerli girişimlerle, üniversitelerle, teknoloji şirketleri ile en yeni ve rekabetçi çözümleri bu fabrikada hayata geçirerek, Türk sanayisinin hizmetine sunuyoruz. Aynı zamanda üretim endüstrisindeki her kademe çalışana dijital ve sürdürülebilirlik dönüşümü kapsamında özel eğitim programları tasarlıyoruz. Dünya çapında ve Türkiye’de en başarılı teknoloji ve çözüm sağlayıcılarından oluşan ekosistem ağımızı ve iş ortaklarımızı tek çatı altında topluyoruz. Hem MEXT’in kendi kapasitesini geliştirme hem de Türk sanayisine değer yaratma konusunda hibe programlarından sıklıkla yararlanıyoruz. Örneğin, TİSK koordinatörlüğünde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve UNDP Türkiye iş birliğinde Avrupa Birliği Finansmanı ile yürütülen İmalat Sanayinde Kadınların Güçlenmesine Yönelik Model Geliştirme Projesi ile 400 kadınımızın dijital ve sürdürülebilirlik konularında yetkinliklerini artırıyor, dijital ve yeşil olgunluk analizi gerçekleştirdiğimiz 100 firmada istihdamlarının sağlanmasında rol alıyoruz. Yine Avrupa Birliği destekli Greensync projemiz ile hem dijital fabrikada ileri seviyede kullanım senaryolarını devreye alıyor hem de politika yapıcılara içgörü sağlayacak çoklu paydaş forumları ve gençlerin de bu süreçlere katkı sağlamasına olanak verecek çalışma grupları oluşturuyoruz. MEXT olarak farklı paydaşlarla dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve yapay zekâ gibi alanlarda projeler geliştirerek ülkemiz sanayisinin rekabetçiliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu projesini hayata geçirdik”

İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Müdür Yardımcısı Elif Koç Özkul ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Bankamızın 100’üncü kuruluş yıldönümünde, MEXT iş birliğiyle 100 KOBİ’nin üretimde verimliliğinin artırılması, küresel ölçekte daha rekabetçi bir konuma gelmeleri, dijital ve yeşil dönüşüm yolculuklarının hızlandırılması amacıyla ‘100 KOBİ’nin İkiz Dönüşüm Yolculuğu’ projesini hayata geçirdik. Projemizin hedef kitlesini KOSGEB tarafından belirlenen stratejik sektörler arasında yer alana KOBİ’ler oluşturuyor. Bunun yanı sıra çevreci kredi ürünlerimizle yenilenebilir enerji, enerji verimliliği yatırımlarının ve su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla firmaların ilgili yatırımlara teşvik edilmesini hedefliyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner55

banner48

banner72

banner73