Sakız, şeker, çikolata ve bisküvi kategorilerindeki birçok ürün çeşidiyle atıştırmalık sektörünün önde gelen şirketlerinden Mondelēz International Türkiye, Gebze Fabrikası’nda gerçekleştirdiği üretimle büyümesini sürdürüyor. Geçtiğimiz yılı yüzde 40’lık büyüme ile kapatan şirket, her iki bayram için ürettiği 15 bin tonluk bayram şekerini Türkiye’nin yanı sıra 14 ülkeye ihraç ederek, ekonomide yarattığı katma değeri artırmayı hedefliyor.
150'yi aşkın ülkede faaliyet gösteren Mondelēz International’ın Avrupa Bölgesi’nin sakız ve şeker fabrikaları içerisinde üretim hacmi anlamında en büyük tesisi konumdaki Gebze fabrikası 2024 bayram üretimini tamamladı. Buradaki üretimi kapsamında 2023 yılında yüzde 40’lık büyüme kaydeden Mondelēz International Türkiye, sakız ve ferahlatıcı şeker pazarındaki konumunu güçlendiriyor. Türkiye’de sakız kategorisinde yüzde 48,1, ferahlatıcı şekerde ise yüzde 46,8 pazar payı seviyesine ulaşan şirket, 2023 yılında fırınlanmış ürünler kategorisinde 7Days dahil yüzde 58,6, çikolatada ise yüzde 55 büyüme gerçekleştirdi.
“Sektörümüzde pazarın en önemli oyucusu konumundayız”
Türkiye’deki 1 milyar TL’lik hediyelik ve ikramlık bayram şekeri pazarının yarısını tek başlarına oluşturduklarının altını çizen Mondelēz International Türkiye Pazarlama Direktörü Bahadır Demir, “Türkiye’de sakız, şeker, çikolata ve bisküvi kategorilerinin toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 103 milyar TL. Mondelēz International Türkiye de büyüklüğü 5,4 Milyar TL olan sakız ve 7,1 milyar TL. olan şeker kategorilerinde pazarın en önemli oyuncusu konumunda. Şirket olarak son 8 yıl içinde 570 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. Bu yatırımlarla Gebze fabrikamızdaki sakız ve şeker hatlarını genişlettik. Tatlandırıcı hattı kurduk ve en son yaptığımız 54 milyon dolarlık yatırımla da ihracatı önemli ölçüde arttıracak olan şeker hatlarını ekledik. Bu kapsamda sektörünün en büyük üreticilerinden biri olan ve Türkiye’nin ilk 500 ihracatçısı içerisinde yer alan Mondelēz International Türkiye olarak, 2024 yılının ilk ayında, 3 kıtada, 10 ülkeye toplamda 668 tonluk sakız ve şekerleme ihracatını gerçekleştirdik.” dedi.
Mondelez International Türkiye’den Ekonomik Etki Araştırması
Bu yıl ilk kez gerçekleştirdikleri Ekonomik Etki Araştırması’yla Türkiye ekonomisine olan katkılarını bilimsel olarak ortaya koyduklarına da değinen Bahadır Demir, “Mondelēz International Türkiye’nin Türkiye ekonomisine olan toplam katkısı, doğrudan, dolaylı ve tetikleme katkısı olmak üzere 3 farklı alt katkının toplamı ile tespit edildi. Şirketin ekonomik varlığı ile Türkiye ekonomisine olan doğrudan katkısının yanı sıra şirketin içinde bulunduğu dolaylı ekonomik aktivitelerin girdi-çıktı ilişkileri yolu ile diğer sektörler üzerinde yarattığı ekonomik büyüme dolaylı katkı da ölçümlendi. Doğrudan ve dolaylı katkılar sonucunda hane halkı gelirlerinde meydana gelecek artış üzerinden gerçekleşecek talep artışı, tüm sektörlerde ek bir büyümeye yol açtığından bu da tetikleme katkısı olarak adlandırıldı. Bu bağlamda, tespit edilen doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkilerin toplamı ise Mondelēz International Türkiye’nin ülke ekonomisine toplam katkısını oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda hazırladığımız rapora göre 2022 yılı için doğrudan ekonomik üretim katkısı 1’e normalize edildiğinde de dolaylı ekonomik üretim katkısının 1.476, tetikleme ekonomik üretim katkısının 0.326 ve toplam ekonomik üretim katkısının 2.803 olduğu tespit edildi. Çalışmada, Mondelēz International Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerinin yarattığı doğrudan, dolaylı ve tetikleme katkıları sadece üretim seviyesinde değil, istihdam, katma değer ve ihracat katkılarıyla da değerlendirildi.” ifadelerini kullandı.
“Bayram üretimimizle 7 bin kişiye ek istihdam sağlıyoruz”
Yaklaşan Kurban Bayramı’yla birlikte Kent markası olarak gerçekleştirdikleri bayram üretimine dair de bilgi veren Bahadır Demir, şu ifadeleri kullandı: “Kent, 50 yılı aşan köklü tarihiyle tüketicisinde güven uyandıran, güçlü duygusal bağlar kurmuş bir marka. 1967’de ilk yumuşak şeker markası ile Türk tüketicisiyle buluşan Kent, bayram geleneklerini hatırlatıp yaşatma misyonuna sahip. Bu çerçevede Gebze’deki tesisimizde bayram dönemleri için planladığımız yaklaşık 15 bin tonluk üretimi tamamladık. Bu ürünlerimizi Türkiye genelinde kasaba pazarları da dahil olmak üzere 10 bin geleneksel satış noktasında, 30 bin modern satış noktasında sunuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz üretimle, iki bayram döneminde toplam 7 bin kişiye ek istihdam sağlıyoruz. Diğer yandan şeker kategorisi, Mondelēz International Türkiye olarak, toplam net hasılatımızın yüzde 30’u oranında. Kent markamızla, uzun yıllardır açık ara lideri olduğumuz ‘Bayram Şekeri’ kategorisinde, pazar payının yarısını tek başımıza oluşturuyoruz. Türkiye’de hediyelik ve ikramlık şeker pazarı büyüklüğü 2,5 milyar TL. Bu dönemde satın alınan hediyelik ve ikramlık ürünlerin yüzde 81’i bayramlık şeker ürünleri. Hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi ise yaklaşık 2,47 kg.”
Gebze’deki üretim tesisimiz Avrupa’nın en büyüğü
Mondelez International Türkiye Fabrika Direktörü Ekrem Çınar da Gebze’de bulunan Avrupa’nın sakız ve şeker fabrikaları içerisinde hacim anlamında en büyüğü olan üretim tesisleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Gebze’deki tesisimiz, 85.000 m2 kapalı alanıyla Mondelez International dünyasının en önemli fabrikalarından. 110.000 ton üretim kapasitesine sahip. 17 farklı üretim teknolojisiyle üretim yaptığımız bu fabrika aynı zamanda Mondelēz’in dünyadaki fabrikaları içerisinde hem kapasite hem fiziki büyüklük açısından en büyük olanı. Üretim tesisimizde günde 40 farklı çeşitte, yaklaşık 300 ton ürün üretiyoruz. Bu tesiste sadece Türkiye için değil, Mondelēz dünyasındaki birçok ülkeye üretim gerçekleştiriliyor ve üretilen ürünlerin yaklaşık yarısı ihraç ediliyor.”
Ekrem Çınar
Bahadır Demir