GTÜ IAPS; Fizik, Astronomi ve Teknoloji Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen ve bu yıl 2.'si düzenlenen SAVTECH Günleri etkinliği, Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'ın konuşmasıyla başladı. Savunma sanayi alanında önde gelen kuruluşları öğrencilerle buluşturan etkinliği düzenleyen GTÜ IAPS öğrenci topluluğuna teşekkür eden Rektör Mantar, savunma sanayinin, diğer tüm alanları tetikleyen ve katma değerinin yanında birçok getirisi bulunan bir alan olduğunu ifade etti.
“Farkındalığın Oluşması Bilgi Birikimi ve Teknoloji Kadar Önemlidir”
GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi salonunda düzenlenen SAVTECH Günleri, Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Etkinliği düzenleyen GTÜ IAPS Fizik, Astronomi ve Teknoloji Topluluğu üyelerine ve yöneticilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Biz bu tür etkinlikleri destekliyoruz, daha da artmasını ve derinleşmesini istiyoruz. Gelecek yıllarda da bunun artmasını ve daha etkili olmasını istiyoruz. Bugün baktığımızda sektörde birçok firmamız katılmış olduğunu görüyoruz. Katılımcı firmalarımızın da hepsine çok teşekkür ediyoruz. Bu da şunu gösteriyor ki firmalarımız da sektörümüz de bunun farkında. Öğrencilerimiz ve toplumumuz bunun farkında. Bu farkındalığın oluşması da aslında bilgi birikimi ve teknoloji kadar önemlidir."
Amaç Dışa Bağımlılığı En Aza İndirmek
“Değerli arkadaşlar sizlerin de bildiği üzere ülkemiz savunma sanayi alanında son yıllarda büyük atılım yapmış ve yapmaya da devam ediyor. Birçok konuda olduğu gibi ülkemizin savunma sanayi alanında ve uluslararası alanda da adından söz ettirmekte ve örnek gösterilmektedir. Savunma sanayinde gerçekleştirdiğimiz bu atılım ülkemizin yerli ve milli politikalarına destek sağlayıp ülkemizin dışa bağımlılığını en aza indirmektedir. Bu dışa bağımlılığın en aza indirilmesi sadece savunma sanayinde değildir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Savunma sanayi daha çok ülkenin uluslararası saygınlığının artması, ağırlığının hissedilmesi ülkenin güvenliği açısından önemlidir. Getirdiği katma değer çok fazla olmayabilir ama biz yine de burada ağırlık veriyoruz. Bunu da son yıllarda çok iyi bir şekilde sizler de hissettiniz.”
“Savunma Sanayi Diğer Sektörleri Tetikler”
“Savunma sanayinde geliştirdiğimiz teknolojiler diğer sektörleri de tetikliyor. Aslında savunma sanayinin kriterleri çok yüksektir. Bu kriterleri yakalarken de yol üzerinde birçok ürün bıraka bıraka gidiyorsunuz. Yani biz bugün savunma sanayinde çok iyi bir noktada isek bizim diğer sektörlerimizde de çok ciddi bir etkisi olmuştur, olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla savunma sanayini sadece savunma sanayine hitap eden sektör olarak düşünmeyin. Diğer sektörleri tetikleyen diğer sektörlere liderlik yapan bir sektör olarak düşünmenizde fayda var.”
Rektör Mantar, Etkinliğe Destek Sağlayan Kuruluşlara Teşekkür Etti
“Bu anlamlı etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlamış ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, Özdisan, TÜBİTAK, Marmara Teknokent, Dolunay Akademi, Kocaeli Büyükşehir, Gebze, Darıca, Çayırova belediyelerine tüm sponsor firmalara çok teşekkür ediyorum. Biz üniversite olarak öyle bir noktadayız ki hem kamu kurumları hem belediyelerimiz hem sivil toplum örgütleri bize çok da destek veriyorlar. Bu etkinliğinize de destek vermişler. Çok teşekkür ediyoruz kendilerine. İnşallah etkinliğiniz bereketli, etkin bir şekilde geçer. Önümüzdeki yıllarda da bu etkinliğin kuvvetlenerek devam etmesini diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
İki gün süren ve savunma sanayinin önde gelen kuruluşlarının temsilcileri tarafından ufuk açıcı sunumlar gerçekleştirildi, konuşmalar yapıldı. Öğrenciler oturum aralarında savunma alanında faaliyet gösteren firmaların stantlarında merak ettikleri soruları uzmanlara sorma fırsatı elde etti.
Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar