CoBLET 2022 kapılarını açtı

TEKNOLOJİ

Biyoinformatik alanında dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olan CoBLET 2022, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün (YABBE) bulunduğu Beykoz Yerleşkesi’nde başladı. Dört gün sürecek etkinlikte biyoinformatik biliminin gelecekteki yol haritası belirlenecek.

“Biyolojinin çeşitli dalları, ancak özellikle moleküler biyoloji ile bilgisayar teknolojisini ve bununla ilişkili veri işleme aygıtlarını bünyesinde barındıran bilimsel disiplin” olarak tanımlanan biyoinformatik alanında Türkiye’nin ve dünyanın en büyük etkinliklerinden biri olan “1’inci Biyoinformatik Öğrenme, Eğitim ve Öğretimi Kolokyumu” (1st Colloquium on Bioinformatics Learning, Education and Training-CoBLET) 11 Ekim Salı günü, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü (YABBE) öncülüğünde başladı.

PROF. DR. KAZANCIOĞLU: “EV SAHİBİ OLMAKTAN MUTLUYUZ”

Hibrit (online ve yüz yüze) olarak yapılan, yüz yüze kısmı YABBE’nin Beykoz’da yer alan merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe programının yoğunluğu nedeniyle etkinliğe katılamayan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, programda bir video mesajla yer aldı. Üniversite olarak böylesine önemli ve kapsamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Kazancıoğlu video mesajında, CoBLET 2022 etkinliğinde ele alınacak konuları özetledi. Biyoinformatik biliminin tarihinden kısaca bahseden Prof. Dr. Kazancıoğlu, büyük verinin biyoinformatikteki önemi ve Türkiye’de bu alanda yapılan çalışmaları anlattı. Son olarak YABBE’de başta biyoinformatik olmak üzere genetik ve biyoteknoloji alanında gerçekleştirilen çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Kazancıoğlu, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür edip CoBLET katılımcılarına çalışmalarında başarılar dileyerek sözlerini noktaladı.

PROF. DR. DOYMAZ: “FESTİVAL GİBİ”

Açılış töreninde konuşan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü (YABBE) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ziya Doymaz, etkinliğin dört gün boyunca biyoinformatiğin eğitimi, yayılımı ve gelişmesi için bir festival olacağını, Beykoz YABBE’nin bu tür bir festivalin parçası olmaktan mutlu olduğunu, herkese Beykoz’a hoş geldiniz demekten gurur duyduğunu söyledi. Biyoinformatik ve YABBE hakkında kısa bir bilgi veren Prof. Dr. Doymaz, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

DR. FATIMA: “MULTİDİSİPLİNER BİR PROGRAM”

Daha sonra söz alan CoBLET 2022 Organizasyon Komitesi Başkanı Dr. Ayesha Fatima, CoBLET 2022’nin dört gün boyunca biyoloji, matematik ve bilgisayar bilimlerinin birleşiminden oluşan multidisipliner bir program olacağının altını çizdi. Etkinliğin bu yıl ilk defa Türkiye’de gerçekleştirildiğini hatırlatan Dr. Fatima, bu etkinlik sayesinde Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki köprü konumunun başta biyoinformatik olmak üzere bilimsel alanda da öne çıkacağını kaydetti. Dr. Fatima, etkinliğin gerçekleşmesindeki çabalarından dolayı başta Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve YABBE Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ziya Doymaz olmak üzere, tüm YABBE ekibine ve etkinlik destekçilerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

BİYOİNFORMATİK EĞİTİMİNDE KÜRESEL AKTİVİTELER

Son olarak söz alan Biyoinformatik Öğrenme, Eğitim ve Öğretimi Küresel Organizasyonu (Global Organisation for Bioinformatics Learning, Education and Training-GOBLET) Direktörü Celia van Gelder ise, GOBLET’in tarihi hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Programın başarılı geçmesini temenni eden van Gelder, başta etkinlik sponsorları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı. Etkinlik daha sonra, Güney Afrika Cumhuriyeti Cape Town Üniversitesi Öğretim Üyesi ve CoBLET 2022 Ana Tema Konuşmacısı (Keynote Speaker) Prof. Dr. Nicola Mulder’in “Biyoinformatik Eğitim ve Öğretiminde Küresel Aktiviteler” konulu sunumu ile devam etti. Oturumun moderatörlüğünü ise YABBE Araştırmacı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üy. Mohammad Asif Khan üstlendi.

BİYOİNFORMATİKTE ROTAYI BELİRLEYECEK

14 Ekim’e kadar dört gün boyunca devam edecek olan, Türkiye’den ve dünyadan biyoinformatik alanında duayen düzeyinde birçok bilim insanının iştirak ettiği CoBLET 2022, “Biyoinformatik Eğitim ve Öğretimi: Rotayı Çizme” ana temasıyla gerçekleştirilecek. Etkinlik, biyoinformatik topluluğu arasında ağ oluşturmayı teşvik etmek amacıyla eğitmenler, araştırmacılar, eğitimciler ve öğrenciler için etkileşimli bir platform olmayı hedefliyor.

ETKİNLİKTE NELER VAR?

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün (YABBE) Beykoz’daki merkezinde ve aynı anda online platformda gerçekleştirilecek olan etkinlikte, biyoinformatik alanında seçkin yerel ve uluslararası aydınlar tarafından sunumlar, biyoinformatik öğretim programının nasıl geliştirilip öğretileceğine odaklanan seçkin yerel ve uluslararası eğitmenler tarafından yarım günlük eğitim atölyeleri, ISCB RSG-Türkiye tarafından Türkiye'de Biyoinformatik Eğitiminin Dünü, Bugünü ve Geleceği üzerine yerinde interaktif bir oturum gerçekleştirilecek. Ayrıca bu dört günlük süre boyunca devam edecek olan biyoinformatik “eduthon” poster sunumları ve kısa konuşmalar yer alacak. CoBLET 2022’de temel olarak gelişen teknolojiler, pedagojik yöntemler ve yenilikler, endüstriyel hazır olma ve sürdürülebilir gelişim gibi konu başlıkları ele alınacak. Etkinlikte ayrıca, Biyoinformatik Öğrenme, Eğitim ve Öğretimi Küresel Organizasyonu’nun (Global Organisation for Bioinformatics Learning, Education and Training-GOBLET) 11’inci yıllık genel kurulu da gerçekleştirilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.