TGC Basın Müzesi'nde fotoğraf sergisi açıldı

MEDYA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'nde 21 Eylül 2021 Salı günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aslı Erciyeş Tosun'un Sahneden isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'nde 21 Eylül 2021 Salı günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aslı Erciyeş Tosun'un Sahneden isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Serginin açılış törenine Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr Üyesi Afif Ataman Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. Feray Bakan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Öğr. Üyesi Özlem Ataman katıldı.

Sahneden fotoğraf projesi, Van kentine sanatsal ve kültürel bir bellek oluşturması amacıyla devlet tiyatrosu, özel ve amatör tiyatrolarda Van’da oynanan tiyatro oyunlarının dijital fotoğraflarla kurgulanmış sahne görüntülerinden oluşan bir fotoğraf seçkisini kapsıyor. Van iline ait yerel bir tiyatro panoramasını sunan sergi, pandemi dolayısıyla sahne ışıklarını kapatmak zorunda kalan ve yaşamını kaybeden tüm tiyatro emekçilerine ithafen açılıyor.

Sergi 21 Eylül - 01 Ekim 2021 tarihleri arası mesai saatler içinde gezilebilir.

TGC BASIN MÜZESİ HAKKINDA

Basın Müzesi, 1865 yılında dönemin Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından İtalyan Mimar G. Fosetti’ye Neo Klasik tarzda yaptırıldı. Maarif-i Umumiye Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) ve İstanbul Darülfünunu hizmetlerinde kullanılan bina II. Abdülhamit döneminde Sansür Heyeti tarafından kullanıldı.

1908 yılında Şehrülemaneti’ne (İstanbul Belediyesi) devredildi. Tarihi bina, Nezih Demirkent’in başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983 yılında Cemiyet’e tahsis edildi. 1984-1988 yılları arasında restore edilen bina 9 Mayıs 1988 tarihinde hizmete açıldı.

Bünyesinde bulundurduğu eserlerle “Türk basın tarihinin hafızası” olarak nitelendirilen TGC Basın Müzesi, sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, hobilerini, kişisel eşyalarını, hobilerini sergiliyor. Şu anda 70’e yakın gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de sergileniyor. TGC Basın Müzesi, hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazeteler ve kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzede 35 bine yakın kitap bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı müzeden yararlanıyor.

GİYOTİNDEN SANAL ARŞİVE UZANAN SERÜVEN:

Basın Müzesi, basın teknolojisinin başlangıçtan günümüze kadar olan değişimini gözler önüne seriyor. Müzede, dönemin çeşitli gravürlerine ve tarihçesine bakılarak Türkiye’deki ilk basım olayı olarak bilinen 1729’da İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaanın maketi ve bastığı örnekler, taş baskı, düz baskı makinesi, rotatif, giyotin ve çeşitli dönemleri yansıtan baskı makineleri yer alıyor. Diğer odalarda ise Türk gazetecilik tarihinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vekayi-i Mısriye gazetesi ile basın tarihinin ilk basamaklarını anlatan belgeler ve gazeteler bulunuyor. Ayrıca 2. Meşrutiyet’le birlikte gerçekleşen basın patlaması, Meclisin açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Latin harflerine geçiş ve günümüze kadarki süreci içeren belgeler, fotoğraflar da müzede sergileniyor. 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteci Hasan Fehmi Bey’den günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları ise “Öldürülen Gazeteciler” bölümünde görülebiliyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, müzecilik açısından taşıdığı bu üstünlüğünün yanı sıra kültür ve sanat etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Müzenin ikinci katında bulunan Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi’nde 6 ayrı salonda sergi yapılabiliyor. Sanat Galerisi’ne bağlı olan atölyede ise uygulamalı resim çalışmaları yapma imkânı sunuluyor. Müzenin üçüncü katında ise uzmanlık kütüphanesi yer alıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.