Şimşek: Yaşanan ekonomik krizin sorumlusu çalışanlar değil

GENEL

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şubesi, ekonomik gerekçeleri göstererek 2 personelini işten çıkarmak amacıyla, genel merkeze iki işçinin işten çıkarması için yazı gönderdi. Genel merkez de odanın talebini onayladı. İki işçi 31 Ağustos itibariyle işten çıkartılacağı öğrenilirken Tezkoop-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu EMO Kocaeli Şubesi’nde çalışan Altun Demirel ve Kocaeli şubeye bağlı Bartın temsilciliğinde çalışan Betül Üstünsoy’un iş akitleri feshedildi. İki işçi için Tezkoop-İş Sendikası ve TMMOB’a bağlı odaların çalışanları, çarşamba günü EMO’nun önünde bir araya geldi.

GÜN SONUNA KADAR OLUMLU BİR TAVIR GELMEZSE…

Düzenlenen açıklamaya Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, Tez- Koop-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Engin Şevket Şimşek, işten çıkarılan EMO Kocaeli Şubesi’nde 12 yıldır çalışan Altun Demirel, sendika ve siyasi parti temsilcileri katılım sağladı. Betün Üstünsoy’un Bartın’da bulunduğu öğrenildi. Açıklamanın sonunda saat 11.00’den sonra tüm EMO şubelerinde iş bırakma eylemi yapılacağı, gün sonuna kadar işverenden olumlu bir tavır gelmezse tekrar yapılacaklarının paylaşılacağı belirtildi.

“İKİ ARKADAŞIMIZIN YANINDA OLDUĞUNU GÖSTERMEK İÇİN BURADAYIZ”

Tezkoop-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Engin Şevket Şimşek açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Uzun yıllardır örgütlü olduğumuz ve pek çok toplu sözleşme imzaladığımız EMO’ya bağlı Kocaeli Şubesi tarafından iki arkadaşımız işten çıkarıldı. Kocaeli Şubesi tarafından aylardır ısrarla ve oda merkezine sürekli yazılı talepte bulunularak yürütülen, pek çok kez reddedilse de nihayetinde ayın 25’inde yapılan toplantı ile oda yönetim kurulu tarafından da onaylandığını öğrendiğimiz ve bugün itibariyle iş akitleri sonlandırılacak olan iki arkadaşımızın yanında olduğumuzu göstermek, mücadelelerini büyütmek ve kararın geri çekilmesi talep etmek için buradayız.

“YAŞANAN EKONOMİK KRİZİN SORUMLUSU ÇALIŞANLAR DEĞİL”

Yürürlükte olan toplu iş sözleşmemizin ilgili maddesinde yer alan hükümlere rağmen alınan bu kararın hukuksuz olduğunun altını çiziyor ve hızlıca geri çekilmesini istiyoruz. Yaşanan ekonomik krizin ve odaların içerisinde bulunduğu finansal sorunların sorumlusu çalışanlar değil, çalışanların yıllardır yaptıkları uyarılara ve önerilere kulak tıkayan oda yöneticileridir. Son 10 yılda imzalanan 5 sözleşme döneminde TÜİK’in açıkladığı enflasyon farkı dışında iyileştirme almadan çalışan ve odanın ekonomik sorunlarının çözümü için sayısız feragatte bulunan sendika üyelerimiz değilmiş gibi yaşanan krizin faturası sürekli üyelerimize kesilmeye çalışılmaktadır.

“TAŞERONLAŞMA ADIMINA SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUZ”

‘Emek ve Meslek Örgütü’ olarak tanımladığımız EMO’nun Kocaeli Şubesi tarafından yazılan iş akdi feshi yazılarında insan kaynakları yönetiminden, gelir-gider dengelerinden, çıkartılan işçi arkadaşımızın yerine dışarıdan hizmet alımı yapılarak taşeronlaşma adımları atılacağından bahsedilmektedir. Yasada EMO’nun faaliyetlerinin kamusal faaliyet olduğu, kamusal faaliyetlerin yürütülürken “kar-zarar” hesabı yapılamayacağı unutulmaktadır. Sendikamızın yıllardır mücadele ederek kazandığı ve kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirildiği bir kesitte bu taşeronlaştırma adımına da söyleyecek söz bulamıyoruz.

“KOCAELİ ŞUBE 2021’İN SONUNDA DA SENDİKASIZLAŞTIRMA ADIMI ATMIŞTI”

Bu anlayışla yeni karşılaşmıyoruz. Kocaeli Şube Yönetim Kurulu 2021 yılı sonunda da şubede sendikasızlaştırma adımı atmış; sendikalı çalışanlarının tamamı demek olan 5 arkadaşımız için iş akdi fesih yazısı yazmıştı. Akabinde farklı farklı yazılarda tekrarlanan bu talep sendikamızın karşı duruşu ve EMO Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla reddedilmişti. Reddedilen taleplerin ardından ısrarla taleplerini sürdüren ve sonuçta iki arkadaşımızı işsiz bırakma kararını aldıran Kocaeli Şube Yönetimini bu tutumdan vazgeçmeye çağırıyoruz. Alelacele alınmış bu karar iş barışını bozmuştur. Alınan kararın geri çekilmesini ve arkadaşlarımız işine devam etmesini istiyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.