KSO Meclis Toplantısı hibrit olarak gerçekleştirildi

GENEL

Kocaeli Sanayi Odası ağustos ayı Meclis Toplantısı hibrit olarak gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ağustos ayı Meclis Toplantısı hibrit olarak gerçekleştirildi. Toplantı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri’nin hem fiziki hem online katılımı ile yapıldı. Meclis Başkanı Tuğrul, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenleri anarak toplantıyı açtı. Ardından meclis üyeleri, 17 Ağustos Depremi’ne ait görüntülerin yer aldığı kısa filmi izledi. Tuğrul daha sonra aylık faaliyetleri ve ekonomik gelişmeleri paylaşması için sözü KSO Başkanı Zeytinoğlu’na bıraktı.

DEPREM İLİŞKİN SAYISISAL VERİLER

Sözlerine 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Zeytinoğlu, depreme ilişkin verileri bir kez daha hatırlatarak, “Bildiğiniz gibi 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 23 yıl geçti. Depremde 18 bin 373 vatandaşımız hayatını kaybederken, 317 bin 493 ev ve 47 bin 412 iş yeri hasar gördü. Kocaeli Sanayi Odası olarak; yaptığımız araştırma sonucuna göre; 99 depremi sonrası yer değiştirmek isteyen 182 firmamızın 5’inin yer değiştirdiğini ve faaliyetlerine devam ettiğini, 48’inin kaydının silindiğini ve 12’sinin faaliyetini sürdürmediğini 117’sinin ise faaliyetlerine aynı alanda devam ettiğini belirledik” dedi.

SANAYİCİLER TEDBİRİNİ ALDI

Zeytinoğlu, “Bu yıl ise firmalarımızın farkındalıklarını anlamak için bir deprem eğilim anketi daha yaptık. Firmalarımızın olası bir deprem öncesi aldıkları tedbirlere baktığımızda; yüzde 92’sinin Acil Durum Planı olduğunu, yüzde 39’unun Depreme Müdahale Planı olduğunu, yüzde 46’sının makinelerini ve büro mobilyalarını sabitlediğini ki geçen yıl bu oran yüzde 39 idi, yüzde 48’inin tüm çalışanlarına afete hazırlık eğitimi aldırdığını geçen yıl yüzde 46 idi, yüzde 50’sinin de yılda en az 2 kere deprem ve yangın tatbikatını yaptırdığını tespit ettik” ifadelerini kullandı.

KSO’NUN PROJELERİNİ ANLATTI

Depremden sonra inşa edilen işyeri ve fabrikaların yeni mevzuatlara uygun olarak yapıldığına ve gerekli tedbirlerin aldığına vurgu yapan Zeytinoğlu, “KSO olarak bu bilinç ve sorumlulukla birçok çalışma yaptık. 1989 yılında ‘APELL Projesi’ olarak isimlendirilen kapalı çevrim telsiz sistemini başlattık. Ağda bulunan ilgili kurumlar ve firmalarımız herhangi bir afet anında birbirleriyle kesintisiz haberleşebiliyor. Bu çalışmamızı AFAD işbirliğinde Kimya Komitemizin de teknik desteği ile güncelleyeceğiz. Deprem sonrasında, artan engelli sayısının farkındalığıyla ‘Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ projesini 2005 yılında başlatmıştık. Bu proje başarıyla devam ediyor. Şuan 135 engelli vatandaşımızı istihdam ediyoruz. 2018 yılından bu yana ‘KSO Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ni geniş katılım ile düzenliyoruz. Önümüzdeki yıl 2-3 Mayıs tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde 4’cüsünü uluslararası formatta düzenlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.

EKONOMİK DEĞERLENDİRMELER

Sözlerine ekonomik değerlendirmeleriyle devam eden Zeytinoğlu şunları söyledi: “Temmuz ayında ihracat yüzde 13,4 artışla 18 milyar 550 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu en yüksek temmuz ayı ihracatı oldu. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye baktığımızda Almanya 1 milyar 488 milyon dolar ile birinci sırada. Onu yüzde 1 milyar 318 milyon dolar ile ABD takip ediyor. Yine İngiltere’ye 1 milyar 17 milyon dolar, Irak’a yüzde 1 milyar 2 milyon dolar ve İtalya’ya 844 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız 7 milyar 351 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkelerine olan ihracatımız yüzde 2 milyar 832 milyon dolar olarak gerçekleşti. Avrupa’nın ihracatımızdaki payı yüzde 54,9 oldu. Yakın ve Ortadoğu ülkelerine 3 milyar 134 milyon dolar, Kuzey Afrika ülkelerine ise 980 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

İTHALAT VE CARİ DENGE VERİLERİ

İthalat verilimize bakacak olursak ithalatımız temmuz ayında yüzde 40,8 ile 29 milyar 132 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında bu rakam 31,6 milyar dolar idi. Yatırım (sermaye) malları ithalatı yüzde 18,3, hammadde (ara mallar) yüzde 46,6 ve tüketim malları yüzde 28,3 artış gösterdi ki tüketim malları ithalatındaki artış dikkatle izlenmeli diye düşünüyoruz. İthalatın ihracattan hızlı artmasından dolayı dış ticaret açığı yüzde 144,5 ile 10 milyar 582 milyon dolara yükseldi. Bu rakam 2021 Temmuz ayında 4,3 milyar dolar idi. Haziran ayında yıllık cari açık 32 milyar 667 milyon dolara yükseldi. Aylık açık 3 milyar 458 milyon dolar oldu. Turizm gelirleri artmasına rağmen, açıkta ana etken enerji ithalatı nedeniyle yükselen dış ticaret açığı. Hizmet gelirleri 4 milyar dolar oldu. 2021 yılında 1,5 milyar dolar idi. Dış ticaret açığı 6,4 milyar dolar oldu 2021 yılında 1,6 milyar dolar idi. Temmuzda da dış ticaret açığındaki yükseliş cari açığı artıracaktır.”

KOCAELİ DIŞ TİCARET RAKAMLARI

Kocaeli dış ticaretine ilişkin Kocaeli Gümrükleri’nden alınan verileri de paylaşan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat yüzde 14,6 artışla 2 milyar 884 milyon dolar, ithalat ise yüzde 31,7 artışla 6 milyar 125 milyon dolar oldu. İlk yedi aylık döneme baktığımızda ihracatımız yüzde 21,6 artışla 22 milyar 122 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 26,2 artışla 41 milyar 598 milyon dolar oldu” ifadelerini kullandı.

ENFLASYONA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Reel efektif döviz kurundan bahsettikten sonra enflasyon verilerine değinen Zeytinoğlu, “Temmuz ayında TÜFE yüzde 79,60 oldu, aylık yüzde 2,37 artış gösterdi. ÜFE ise yüzde 144,61 oldu, aylık yüzde 5,17 artış gösterdi. Enflasyondaki yükselişte döviz kurlarındaki ve girdi fiyatlarındaki artışların devam etmesi etken. ÜFE alt kalemlerine baktığımızda temmuzda (yıllık) elektrik- gaz-buhar yüzde 441,7, enerji yüzde 350,64 arttı. Enerji fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanan bu artışlar ÜFE’deki genel artışın çok üzerinde. Dolayısıyla, ÜFE’nin zamanla TÜFE’yi yukarı çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 65,01 puan oldu” dedi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Türkiye'nin öncülüğünde, Birleşmiş Milletler’in gözetiminde Ukrayna ve Rusya ile gerçekleştirilen ‘tahıl koridoru anlaşması’na değinen Zeytinoğlu, “Bu anlaşma ülkemizin başarılı bir diplomasi örneği olarak, global çapta tarım emtia fiyatlarında düşüşe neden oldu. Ayrıca, ham petrol fiyatlarının da ekonomik yavaşlama endişeleri üzerine son birkaç ayda düştüğünü görüyoruz. Emtialarda bu normale doğru inişin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

KAPASİTE KULLANIMLARI VE SANAYİ ÜRETİMİ

Temmuz ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde kapasite kullanımı yüzde 78,2 olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre 1,5 puan / haziran ayına göre 0,6 puan arttı. Kocaeli’de ise kapasite kullanımı yüzde 71,8 olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre 1,5 puan / haziran ayına göre 0,1 puan arttı. Sanayi üretimi ise yıllık olarak yüzde 8,5, aylık ise yüzde 1,3 artış gösterdi. Yıllık artışta sektörlerin katkısına baktığımızda; imalat sanayi yüzde 10, ara malı yüzde 4,9, dayanaksız tüketim malı yüzde 16,4, sermaye malı yüzde 12,4, orta ileri teknoloji yüzde 16 ve ileri teknoloji yüzde 2,2 katkı sundu. İmalat sanayi, sermaye malı ve orta yüksek teknolojili ürünlerdeki yıllık artışları olumlu buluyoruz. Yüksek teknolojili ürünler kaleminde de daha yüksek artışlar görmeyi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İŞGÜCÜ VERİLERİ

İşgücü verilerine ilişkin konuşan Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı haziran ayında yüzde 10,3 olarak açıklandı. Geçen yılın aynı ayına göre 0,6 puan / mayıs ayına göre 0,3 puan geriledi. Mayıstan hazirana çalışabilir nüfus 79 bin kişi artarken, işgücüne katılanlar 182 bin kişi geriledi. İstihdam edilenler ise 46 bin kişi geriledi. Mevsimsel olarak, tarım ve hizmetler sektörlerinde istihdam artışlarının yaşanabileceği bir dönemde gerileme dikkat çekici. Haziran itibariyle toplam istihdam sayısı 30 milyon 866 bin kişi. Mayısta toplam istihdam 30 milyon 912 bin kişi idi” dedi.

BÜTÇEYE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Bütçeyi de değerlendiren Zeytinoğlu, “Bütçe 64 milyar TL açık verdi. Gelirler yüzde 106,7 artarak 196 milyar 98 milyon TL, giderler yüzde 87,1 artarak 260 milyar 99 milyon TL oldu. Ocak-temmuz bütçe fazlası 29,54 milyar TL. Bütçe gelirlerindeki artış oranının giderlerdeki artış oranının üzerinde gerçekleşmesine rağmen bütçenin açık vermesi dikkat çekici. Enflasyonda mücadele konusunda da denk bütçenin önemini biliyoruz” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT SERÜVENİ

Son olarak önemli bir duyuru yapan Zeytinoğlu, “ABİGEM işbirliği ile firmalarımızın ihracatta başarılarının arttırılması, ihracatı olmayan firmalarımızın ise ihracata başlamalarına yardımcı olmak amacıyla “Sürdürülebilir İhracat Serüveni”ni başlatıyoruz. 13 günlük bir eğitim paketi olan program bedelinin yüzde 40’ını üyelerimiz için Oda olarak biz finanse ediyoruz. Başvurularınızı bekliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Meclis toplantısı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde ilimizde kurulması çalışmalarına başlanan Model Fabrika'ya ilişkin maddenin görüşülmesiyle devam etti. Toplantı, 3 milyon 600 bin TL sermaye ile Model Fabrika Anonim Şirketi'nin kurulmasının oy birliği ile kabul edilmesinin ardından son buldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.