İKV’de Zeytinoğlu 5. kez başkan seçildi

GENEL

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 5. kez İKV Başkanlığı’na seçildi

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV)’nın 61’inci Olağan Genel Kurulu, TOBB İstanbul Hizmet Binası'nda gerçekleşti. 3 dönemdir İKV Başkanlığı görevinde bulunan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 5. kez başkan seçilerek güven tazeledi. Zeytinoğlu, 2015 yılında İKV Başkanı seçilerek, o günden bugüne 4 dönemdir bu görevi başarıyla yürütmekteydi.

DİVAN KURULU BELİRLENDİ

17 kişilik yönetim kurulu ve 2 kişilik denetim kurulunun belirlendiği genel kurul, Vakfın Kurucu ve Mütevelli Kurum başkanları, Destekçi Kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla gerçekleşti. Genel Kurul’un Divan Başkanlığı’nı İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Divan Başkan Yardımcılığını Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve Divan Yazmanlık görevini İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas üstlendi. Genel Kurulun açılış konuşmaları, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Şekip Avdagiç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından yapıldı.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

Genel kurul, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı yapan Zeytinoğlu şunları söyledi: Ekonominin hızla değişim ve dönüşüm geçirdiği bir dönemden geçmekteyiz. Ekonomide büyüme, istikrar ve verimliliği yakalama çabasına, Dijitalleşen dünyaya uyum ve sürdürülebilir üretim ile iş yöntemlerine geçiş öncelikleri de eklendi. İklim değişikliği tehdidi her geçen gün şiddetleniyor. Artan rekabet dünyanın önde gelen ekonomilerini dahi zorluyor ve ticari savunma önlemleri almaya teşvik ediyor. Tüm bu değişim ve dönüşümün ortasında Türkiye ile AB ilişkilerinde de bir canlanmanın ihtiyacı içindeyiz.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üyelik süreci ile ilgili açıklamaları ümitleri artırdı. Ancak yine de sürecin önünde önemli engellerin olduğunu biliyoruz. Her şeye rağmen, Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı AB olmaya devam ediyor. Kişisel verilerden, ürün standartlarına kadar birçok alanda AB bünyesinde oluşturulan norm ve kurallar Türkiye açısından da belirleyici oluyor. AB için de Türkiye önemli bir tedarikçi ve güvenlik, göç ve enerji gibi alanlarda kritik bir partner. AB ile müzakere sürecimizin canlandırılması hedefinin yanı sıra, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestliği gibi alanlarda ilerleme temel önceliğimiz olmaya devam ediyor.

AB ÜLKELERİ İLE YÜKSEK STANDARTLI DEMİRYOLU BAĞLANTISI

Güncellenmiş ve derinleşmiş bir Gümrük Birliği, ülkemizin Avrupa tedarik zincirlerindeki konumu ve AB pazarındaki rekabet gücü üzerinde son derece etkili olacak. Özellikle nakliyede Avrupa pazarlarına hızlı ve makul fiyatlarda erişim, rekabet gücünün korunmasını da belirleyen kritik bir etken oluşturuyor. AB, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demiryolu bağlantısını sağlayacak olan Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'ne 275 milyon avro tutarında bir hibe desteği sağlıyor. Projenin ilk etabı olan Çerkezköy-Kapıkule hattının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Bu gibi ortak projelere IPA fonları, Türkiye Yatırım Platformu ve AB’nin Küresel Geçit (Global Gateway) gibi girişimlerinden kaynak temin etmek mümkün. Global Gateway kapsamında AB, 2021-27 yılları arasında 300 milyar avroluk bir yatırımı mobilize edecek. Bu yatırımlar partner ülkelerin de ihtiyaçlarını dikkate alan, sürdürülebilir ve yüksek kaliteli projelere aktarılacak.

AB GÜMRÜK REFORMU

AB Gümrük Reformu süreci de ticari ilişkileri önemli ölçüde etkileyecek diğer bir gelişme. AB 2028’e kadar önce e-ticaretten başlamak üzere, bir Gümrük Veri Hub’ı oluşturmayı hedefliyor. Bu şekilde dijitalleşme yoluyla gümrük işlemleri hızlanırken aynı zamanda tüm tedarik zincirinin, standartlara uyum açısından kontrolü de kolaylaşacak” diyen Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66’sını tamamlama aşamasına gelmemize rağmen, kalan kriterlerde ilerleme sağlayamadık. Bu konuda ilerleme sağlanması için kalan kriterlerin de hızla tamamlanması gerekiyor.

İKV OLARAK GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ

İKV olarak Türkiye’nin AB sürecinin canlandırılması, Türkiye’nin haklı tezlerinin savunulması ve iş dünyasının konu ile ilgili temsili gibi görevlerimizi şevkle ve kararlılıkla yerine getirmeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz 1 yıl içindeki faaliyetlerimiz ve çalışma programımız hakkındaki bilgileri sizlere dağıtılan faaliyet raporunda bulabilirsiniz. Siz değerli mütevelli ve kurucu kurumlarımızın desteği ve AB Başkanlığımız gibi paydaşlarımız ile birlikte bu süreçte iş dünyası ve sivil toplumun sesi olmaya devam edeceğiz. Saygılarımı sunuyor, Genel Kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum.”

İKV YÖNETİM KURULU

Ayhan Zeytinoğlu (Başkan)

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu

Sedat Zincirkıran,

Dr. Zeynel Abidin Erdem

Bedii Can Yücaoğlu

Ömer Gülsoy, Şadan Eren

Hakan Sefa Çakır

Fatih Çapraz

Hakkı İsmet Aral

Ali Sami Aydın

Yavuz Altun

Ersin Kenan Kayalar

Murat Hazıroğlu

Ercan Özboyacı

Mustafa Şenocak

Akansel Koç

DENETÇİLER

Abdurrahman Aslantaş

Mustafa Zeytin

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.