Aktaş Gölünün suları çekiliyor!

GENEL

Ardahan sınırları içinde yer alan Aktaş Gölü’nde ki su çekilmesi dikkat çekici boyutlara ulaştı. Suların çekildiği gölün kıyı kesimlerinin 50-60 metreyi bulduğu ifade ediliyor.

Aktaş Gölü’nde ki su çekilmesinin nedenlerinin yetkililer tarafından araştırılması istenirken göle çöp ve benzeri atıkların atıldığı ve yeterince korunmadığı belirtiliyor.

TÜRKİYE-GÜRCİSTAN SINIRINDA

Aktaş Gölü (Hazapin), Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün yarısı Gürcistan sınırları içerisindedir. Toplam alanı 27 km² olan gölün 14 km² ülkemize aittir. Rakımı 1.798 m olan göl Çıldır ilçe sınırlarındadır. Sığ olan gölün en derin yeri 10 m kadardır. Gölün kuzey kıyılarında Gürcistan-Türkiye Aktaş sınır kapısı yer alır.

Göl kaynaklarda farklı isimlerle geçer; Hazapin, Kenarbel, Karsak, Kazapin. Göle yakın çevresindeki insanlar bir bel aşıldıktan sonra göle ulaşıldığı için Kenarbel derler. Moskova Antlaşmasında (1921) Kozapini olarak geçer. Gürcistan haritalarında Hozapini yazılıdır . Göl içinde yerleşme olmayan ve küçük oniki ada yer alır. Sınır gölün en derin yerinden geçerken en büyükleri olan Büyük Ada ve Başak Ada dahil tüm adalar (13) Türkiye sınırlarında kalmıştır. Otlak ve sazlıkların bulunduğu bu adalar kuşların beslenme, barınma ve üreme alanıdır. Çevredeki küçük derelerle beslenen göl, suları taşdığında bahar aylarında kuzeybatıda Arkbeli (Zigaristav) Deresi vasıtasıyla Kura Nehri'ne boşalmaktadır. Sodalı olmasına rağmen bir süreden beri tatlı su balıkları yaşamaya başladı. Gölün beslenmesinin kuvvetlenmesiyle fazla sularını Kura nehrine boşalttığı ve sodalı özelliğini kaybettiği ileri sürülüyor. 

Göl kıyısında iki köy yer alır; Kenarbel köyü Türkiye tarafında, Karçasi Gürcistan topraklarında. Türkiye tarafında en büyük yerleşme Çıldır, karşı tarafta Ahılkelek'tir (Akhalkalaki). Aktaş Gölü büyük kısmı Gürcistan topraklarında yer alan 11 gölden oluşan göller yöresinin bir parçasıdır. Bu göllerden Aktaş ve Çıldır gölleri Türkiye'de, bir göl Ermenistan'da, diğer sekizi Gürcistan'dadır.

AK PELİKAN VE KADİFE ÖRDEĞİ

Aktaş gölü Ak pelikanın ve kadife ördeğin Türkiye'de kuluçkaya yattığı ender sulak alanlardan. Ayrıca angıt, uzunbacak, karabatak ve Van Gölü martısı gölde yaşamakta. Göl kuşlardan ötürü Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde koruma altına alınmıştı.

Haber ve fotoğraflar: Cengiz Akgün

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.