Zeytinoğlu değerlendirmelerde bulundu

EKONOMİ

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, cari denge, işgücü verileri ve sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Nisan ayında cari denge 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Bu veriyle birlikte yıllık açık 31 milyar 462 milyon dolar oldu. Yıllık açıktaki 198 milyon dolarlık artışta, dış ticaret açığındaki yükselişin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı nisan ayında 536 milyon dolar artışla 7.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaleminin katkısı ise 3.1 milyar dolar oldu. Bu kalem geçen yılın aynı ayının 42 milyon dolar gerisinde” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, mayıs ayında dış ticaret açığında yüzde 47.8 gerileme olduğunu belirterek, bunun cari açığa yansıyacağını ve yıllık cari açıkta gerileme görülebileceğini söyledi.

İŞGÜCÜ VERİLERİ

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 8.5 ile mart ayına göre 0.1 puan, geçen yılın aynı ayına göre 1.5 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 27.2 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 3.1 puan, geçen yıla göre 3.5 puanlık artış olduğu görüyoruz” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bir önceki yılın nisan ayına göre çalışabilir nüfus 529 bin kişi, işgücü 499 bin kişi artmış. Nisan itibariyle toplam istihdamın ise 32 milyon 618 bin kişi olduğunu görüyoruz. Burada da geçen yıla göre 983 bin kişilik artış olurken, aylık bazda bin kişi gerileme olduğunu görüyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİ ÜRETİMİ

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, sanayi üretiminde nisan ayında yavaşlama olduğunu belirterek, “Sanayi üretimi nisanda yıllık bazda yüzde 0.7, aylık bazda yüzde 4.9 geriledi. Aylık değişimlerden ziyade sektörlerin yıllık değişimlerine baktığımızda, enerjide yüzde 7, orta düşük teknolojide yüzde 1.9, ara malı üretiminde yüzde 1.6’lık artışlar olduğunu görüyoruz. Sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 5.8, aylık yüzde 11.8 gerileme, yüksek teknolojili ürünler kaleminde de yıllık yüzde 0.8 artış olurken, aylık bazda yüzde 33.8’lik gerileme karşımıza çıkıyor. Katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından önemli olan bu kalemlerde artışlar görmeyi temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.